Kako je jedan Rus preko noći postao milioner i potom završio u zatvoru

Život je nekom majka, nekom maćeha i to je izreka koju svi dobro znamo i upotrebili smo je barem jednom...

Slučaj jednog Rusa koji je pukom bankarskom greškom postao milioner preko noći, dokazuje da život istovremeno može biti surov i velikodušan. Tridesetpetogodišnji Roman Jurkov dobio je 95.2 miliona rublji, odnosno 1.3 miliona dolara nakon tehničke, digitalne greške. Šta biste vi uradili da se probudite sa milion dolara na svom računu? Kao i mnogi od nas, Jurkov se obradovao i krenuo u šoping - kupio je stan, automobil i iPhone. Pozvao je banku kako bi proverio da je sve u redu pre nego što se bacio na trošenje, i kada je dobio potvrdu od njih, po svemu sudeći nije mogao da se zaustavi.

Ovu bankarsku grešku, iskorostio je na najbolji mogući način, pa je podigao novac i krenuo u šoping. U noći između 31.maja i 1.juna, Jurkov je napravio 220 odvojenih transakcija, a na listi za kupovinu su se našla četiri stana, novi iPhone, BMW i Mercedes. Jurkov tvrdi da je bio u redovnom kontaktu sa bankom kako bi se pobrinuo da je sve u redu sa njegovim računom, što su bankarski službenici potvrđivali.

Na kraju, njegov račun, na kom se nalazilo 39 miliona rublja, odnosno oko pola miliona dolara, postao je zamrznut, a Jurkov je idućeg meseca uhapšen. Sud je proglasio Jurkova krivim i dodelio mu zatvorsku kaznu u trajanju od šest godina. Sa druge strane, ovaj slučajni milioner tvrdi da je nevin i da je greška nastala u bankarskom sistemu.