Harrods je uveo nova ograničenja za ruske kupce

Najpre su od ruskih oligarha oduzete jahte, a zatim im je zamrznuta imovina. Sada je vreme za ograničenja kupovine za sve Ruse.

Robna kuća Harrods Knightsbridge kontaktirala je ruske kupce, upozoravajući ih da odbijaju da prodaju luksuznu robu vrednu više od 360 dolara. Naravno, nije teško pretpostaviti šta je izazvalo odluku o sankcijama predstavnika prodavnice. Predmeti u rasponu od nakita i dizajnerske odeće do nameštaja i opreme za vežbanje su sada zabranjeni, ali nije jasno da li će na meti biti čuvene Harrods korpe za hranu, koje mogu koštati i oko 1.200 dolara.

Kao što možda znate, vlasti Velike Britanije su uvele dodatna pravila kao deo tekućih sankcija protiv Rusa koji ciljaju na kupovinu luksuzne robe. Pravila imaju za cilj da zabrane snabdevanje mnogih kategorija luksuznih predmeta iznad određene vrednosti (obično 360 dolara) pojedincima koji se trenutno ili obično nalaze u Rusiji.

Međutim, uprkos novim ograničenjima, robna kuća je odbila da komentariše kako bi to što se dešava moglo uticati na njihovo poslovanje. Ali nije iznenađenje da jedna britanska kompanija želi da poštuje pravila sankcija nakon što se u martu našla na udaru kritika zbog toga što je nastavila da prodaje skupu rusku votku nakon što je počela operacija.

Odluka Harrodsa da ograniči kupovinu verovatno će izazvati novi talas navoda o diskriminaciji pogođenih Rusa. Prošlog meseca, ljute Ruskinje su već objavile brojne video snimke na internetu na kojima se vidi kako seku svoje Chanel torbice nakon što je brend odlučio da prodaje svoje proizvode na nacionalnoj osnovi. Kako će tačno Harrods odrediti nacionalnost? Kompanija je već odgovorila na ovo pitanje u izjavi:

„Da bismo osigurali da se ova ograničenja poštuju, pregledali smo našu bazu podataka kako bismo identifikovali potencijalno pogođene kupce i zatražili od njih da obaveste Harrods ako informacije koje imamo nisu tačne i ažurne. Ove informacije nisu zasnovane na nacionalnosti, već na adresi/kontaktu ili podacima o isporuci iz prethodnih transakcija.”

Najveći prioritet kompanije je da se pridržava propisa, obaveštavajući potencijalno pogođene kupce o tome kako bi to moglo da ograniči njihovu mogućnost kupovine u Harrodsu. Barem tako kaže uprava kompanije.