Flota mega jahti Romana Abramoviča od milijardu dolara dobija kraljevski tretman u Turskoj

Bez obzira na finansijske probleme sa kojima se suočava, stalne i naizgled beskonačne poteškoće, sankcionisani oligarh Roman Abramovič, osigurava da se njegova cenjena imovina, megajahte Eclipse i Solaris, i dalje dobro čuvaju.

Ova ogromna plutajuća odmarališta nude udobnost svetske klase, luksuz bez premca i jednako zastrašujuće i velike račune. To nije odvratilo bivšeg vlasnika FK Čelsi da održi svoje jahte bezbedno usidrene u turskim vodama. Ne samo Eclipse, ruski tajkun je u poslednjih nekoliko meseci imao četiri jahte privezane u Turskoj. Abramovičeva najveća jahta Eclipse, navodno je dobila račun za gorivo od 1,66 miliona dolara u lučkom gradu Marmarisu, a rezervoarima je trebalo 22 sata da se napune.

Ruski oligarh viđen u Turskoj ima svoju drugu najzastupljeniju megajahtu Solaris usidrenu u Bodrumu, modernom letovalištu na jugu zemlje. Solaris jahta ima tajne prolaze otporne na pirate, protivraketni sistem zasnovan na radaru, neprobojne prozore i oklopne kabine. Briga o takvoj imovini nije jeftina i zahteva pravu vojsku, tako da posada od 20 članova nastavlja da brine o održavanju Solaris jahte vredne 600 miliona dolara.

Anonimni radnici iz turskih luka rekli su da je posada svakodnevno dolazila da snabdeva jahtu strujom, vodom i namirnicama i uklanja otpad sa jahte. I ne samo to, ketering kompanija isporučuje kamion hrane nedeljno Solaris jahti, kao i dvadeset sanduka špargli.

Od kada su uvedene sankcije bivšem vlasniku Čelsija, njegove jahte izbegavaju da uplove na teritoriju EU. Solaris jahta je bila usidrena u španskom brodogradilištu do 8. marta, nakon toga je krenula ka Crnoj Gori i konačno stigla u Tursku, gde je ostala do danas.

Zašto je Turska žarište za sankcionisane megajahte milijardera?

Južna obala Turske prepuna je najpoznatijih superjahti na svetu. Prema analizi Njujork tajmsa, najmanje 32 jahte povezane sa oligarsima i sankcionisanim milijarderima sklonile su se u vode zemlje poslednjih meseci. To bi bilo kao da prisustvujete prestižnom sajmu jahti u Monaku, samo u Turskoj! Dok su se turske banke pridržavale direktiva Sjedinjenih Država, turske marine nastavljaju da opslužuju sankcionisane Ruse i njihove superjahte.

Port Azure, „marina samo za mega-jahte“ u Turskoj, otvorila je prošle godine STFA, jedan od najistaknutijih turskih konglomerata. Destinacija je bila domaćin i dom za čak osam jahti povezanih sa ruskim oligarsima, kao što su najveće jahta na svetu The Flying Fox, Lana by Imperial, Galactica Super Nova i dr. Neprikladna za kupanje, ova turska utočišta su idealna za vlasnike jahti, daleko od znatiželjnih očiju i okružena nenadmašnim pejzažima.

Luxury Experience