FBI pronašao superjahtu „Alfa Nero“ sankcionisanog ruskog oligarha

Posle mnogo mirnih meseci, luksuzna jahta Alfa Nero vredna 120 miliona dolara konačno je pala u ruke zapadnih vlasti.

Luksuzna jahta dužine 82 metra bila je usidrena i nepomična sa posadom u Antigvi nekoliko meseci. Jahtu sankcionisanog ruskog milijardera Andreja Gurjeva i njegovog sina imenjaka juče su pretresli zvaničnici Antigve i Barbude i američki agenti FBI.

Ranije ovog meseca, Ministarstvo finansija SAD uključilo je imena Andreja Gurjeva, oca i sina, zajedno sa njihovom superjahtom Alfa Nero u novi krug sankcija. Andrej Gurjev, otac, je poznati saradnik predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i ranije je bio u Vladi Ruske Federacije. Andreja Gurjeva ranije su sankcionisale Australija, Kanada, Evropska unija, Švajcarska, Ujedinjeno Kraljevstvo, a sada i SAD.

Prema saopštenju, vlasti SAD su 12. avgusta zvanično zatražile pomoć vlade da pretresu Alfa Nero i ispitaju posadu. Visoki sud Antigve i Čet Grin, ministar spoljnih poslova Antigve i Barbude odobrio je nalog za pretres i zaplenu, zajedno sa nalogom da se ispita posada.

Gurjevi su do sada uspešno pokušavali da sakriju svoju superjahtu vrednu 120 miliona dolara od zaplene isključivanjem lokacijskih transpondera. Međutim, istraga nagoveštava da je jahta bila u dubljim vodama nego što se na prvi pogled vidi.

Zašto su zvaničnici Antigve preduzeli ovaj korak?

Od februara, superjahta Alfa Nero je u luci Falmut radi održavanja. Vlada Antigve i Barbude zatražila je od lokalnog stanovništva da se uzdrže od bilo kakvog poslovanja sa Alfa Nerom.

Iako Grin nije otkrio razloge zbog kojih je ova ogromna superjahta pretrešena, a posada ispitana, on je naveo: „Odgovaranje na zahteve zemalja, kao što su SAD, sa kojima imamo obavezujuće sporazume o uzajamnoj pravnoj pomoći, je pravna obaveza koja mora biti ispunjena“, a jahta Alfa Nero vredna 120 miliona dolara će i dalje ostati na Antigvi.

Zanimljivo je da su dve druge superjahte, Garson i Halo, koje pripadaju ruskom milijarderu Romanu Abramoviču, bez problema napustile Antigvu u julu.

Luxury Experience