Džef Bezos planira da donira većinu svog bogatstva od 124 milijarde dolara

Džef Bezos je otkrio da planira da donira većinu svog bogatstva u dobrotvorne svrhe.

Govoreći za CNN u ekskluzivnom intervjuu, osnivač Amazona rekao je da će većinu svog kapitala iskoristiti za borbu protiv klimatskih promena, kao i za podršku onima koji ujedinjuju čovečanstvo van političkih partija. Bezos je intervjuisan sa svojom devojkom, bivšom novinarkom Loren Sančez, u svom domu u Vašingtonu. I iako milijarder nije izneo nikakve konkretne detalje o tome kako će podeliti novac, na pitanje da li planira da donira svoje bogatstvo tokom svog života, odgovorio je: „Da, hoću“.

To je bio prvi zajednički intervju para, a takođe i prvi put da je Bezos javno objavio da planira da donira većinu svog bogatstva. Odbio je da kaže koliki procenat njegove neto vrednosti će biti doniran i kako bi to moglo da se iskoristi. Tokom protekle decenije, Bezos je već uložio 10 milijardi dolara u Bezos Earth Foundation koja je u vlasništvu Loren Sančez. Organizacija fokusira svoje napore na smanjenje ugljeničnog otiska proizvodnje cementa i čelika, razvija tehnologije za bolje praćenje emisija ugljenika u atmosferu i zalaže se da regulatori uzmu u obzir rizike povezane sa klimatskim promenama.

„Teži deo je shvatiti kako to efikasno uraditi uz samo finansijsku polugu“, rekao je Bezos o svojoj filantropiji, upoređujući proces doniranja svog bogatstva sa procesom izgradnje Amazona. „Nije jednostavno. Izgradnja Amazona nije bila laka. Bilo je potrebno mnogo napornog rada, mnogo veoma pametnih i vrednih saigrača, i ja smatram i mislim da se Loren oseća na isti način - da je dobročinstvo, filantropija veoma slična tome. Zato treba dobro razmisliti o ovome, a u svom timu treba da imate brilijantne ljude“, rezimirao je Džef Bezos. 

Luxury Experience