Čovek sa Floride tuži Italijana zbog krađe "nevidljive skulpture"

Ranije ove godine, bili smo svedoci vesti da se prva "nevidljiva skulptura" sveta prodala po ceni od 18.000 dolara.

I dok smo zaista imali sumnje kada se radi o integritetu ovog umetničkog dela, jedan čovek se bori za upravo suprotnu stvar. Potvrđujući vrednost ovog "komada" i tvrdeći da je u pitanju njegov koncept, čovek sa Floride skoro je podneo prijavu protiv čoveka koji stoji iza "nevidljive skulpture", italijanskog umetnika, Salvatorea Garaua. Gospodin Tom Miler, umetnik performansa iz Gejnsvila, izjavio je da se on prvi dosetio ove ideje i podneo je tužbu zbog navedene prodaje.

Miler je takođe podelio da je 2016.godine predstavio svoju nevidljivu skulpturu na gejnsvilskom Bou Didli trgu. Umetničko delo bilo je nazvano "Nothing" i bilo je prikazano tokom pet dana. "Kada sam video Garauov rad, pomislio sam da je to moja ideja i poželeo sam da dobijem deo zarade. Kontaktirao sam ga, on me je odmah odbio, a ja sam tada angažovao italijanskog advokata", objašnjava Miler. Slično tome, njegov advokat, Ričard Fabijani kaže: "Mislimo da je jasno da je gospodin Miler stvorio ovo delo pre gospodina Garaua, a znamo da je gospodin Garau bio svestan toga".

Advokat je potom dodao: "Gospodin Miler jasno zaslužuje da bude prepoznat zbog svog rada, te da uživa u svim pravima i beneficijama koje mu pripadaju".

U međuvremenu, mi i dalje ne možemo poverovati da je nevidljiva umetnost zaista popularna!