Autoportret Fride Kalo je prodat za rekordnih 35 miliona dolara

Prodaja je učetvorostručila prethodni aukcijski rekord umetnice od 8 miliona dolara, postavljen 2016. godine.

Autoportret Fride Kalo koji je držan u privatnoj kolekciji 30 godina prodat je u utorak uveče za rekordnih 34,9 miliona dolara na Sotheby’s aukciji u Njujorku. Kupac je Eduardo F. Kosantini, koji je osnovao muzej u Argentini.

Slika, „Diego i yo“ (1949), prikazuje umetnicu kako sa suzama u očima gleda u posmatrača dok je na njenom čelu slika njenog muža, muraliste Dijega Rivere, koji i sam ima treće oko.

Rezultat je učetvorostručio prethodni aukcijski rekord umetnice od 8 miliona dolara, koji je zabeležen 2016. kada je njena slika „Two Nudes in the Forest“  iz 1939. prodata na aukciji Christie's u Njujorku.

Sliku Fride Kalo je prodao potomak njujorškog kolekcionara, koji ju je kupio 1990. na Sotheby’s aukciji za 1,4 miliona dolara. Pre te prodaje umetničko delo je pripadalo književnici i kritičarki Florens Arkuin, koja je bila prijateljica Rivere i Fride Kalo.

Umetničko delo „Diego i yo“ postalo je i najskuplje delo latinoameričkog umetnika ikada prodato na aukciji, nadmašivši prethodni rekord koji je držala slika „The Rivalsi“ Rivere, koja je prodata na za 9,8 miliona dolara 2019. godine.