Sherpa XL - novitet Arcadia brenda

Pre dve godine, Arcadia Yachts brend uskomešao je talase kada je predstavio svoj novi brod dužine 78 stopa nazvan Sherpa XL tokom Festivala jahti u Kanu…

Slavno brodogradilište ne želi da se odmara na osnovu “stare” slave, pa su iz tog razloga upravo predstavili drugi Sherpa XL model koji je snažniji i moderniji od svog prethodnika. “Saslušali smo sugestije naših vlasnika i odlučili da poradimo na različitim detaljima, kako bismo ovu novu jedinicu učinili savršenim primerom koji pokazuje kako Arcadia brend uvek gleda prema budućnosti”, izjavio je Ugo Pelegrino, direktor brodogradilišta.

Radeći sa milanskim dizajnerskim studijom Hot Lab, brodogradilište je prilagodilo raspored ovog broda i luksuzne materijale koji su korišćeni za njegovu izradu. Tim je odlučio da inkorporira podove od hrastovine, zagasito sive komade nameštaja i reflektivne materijale, kako bi stvorili prostrani osećaj. Brod je takođe dobio prozore pune visine i fluidni otvoreni plan, kako bi eksterijer uveli u enterijer.

Smeštaj je ponuđen u formi velikodušnog master apartmana, VIP kabine i dve kabine za goste sa twin krevetima. U ovoj drugoj jedinici, brodogradiliše se odlučilo za zatvorenu kuhinju koja meri 54 kvadrata, a ispunjena je vrhunskim aparatima.

Najinteresantiji deo jahte bez sumnje je veličanstvena sky loža, opremljena inovativnim staklenim panelima koji mogu biti spušteni ili podignuti jednostavnim dodirom na dugme. Još jedan akcenat je sunčana loža koja gleda prema moru i sadrži trpezarijski sto za deset osoba, uz bar sa dva vinska hladnjaka.

Naravno, brod poput ovog takođe sadrži igračke i tendere koji imaju svoju zgodnu garažu nadomak motora, dok taj prostor istovremeno služi i zvučnoj izolaciji. Opremljena sa dva Volvo Penta IPS 1350 dizel motora, jahta je moćnija od svog prethodnika i može razviti maksimalnu brzinu od 23 čvora, sa poprilično impresivnim prelaznim opsegom.

Povrh svega toga, ona je opremljena solarnim panelima koji generišu 2.5 kW čiste energije, što znači da ona ima znatno manji uticaj na svoje okruženje u odnosu na slične jahte bez takvog sistema.