Megajahta Džefa Bezosa vredna pola milijarde dolara spremna je za isporuku

Samo četiri meseca nakon što je jahta Oceanco Y721 prvi put isplovila, izgleda da je spremna za isporuku svom vlasniku Džefu Bezosu.

Luksuzna jahta dugačka 127 metara je nedavno primećena na doku u potpuno završenom stanju u luci Roterdam, što sugeriše da je datum isporuke blizu. Jahta sa tri jarbola je još uvek poznata samo po svom kodnom imenu, Project 721 ili Y721, i najduža je jahta koja je izgrađena u Holandiji, zajedno sa najvećom superjahtom ikada napravljenom u brodogradilištu Oceanco.

Iako ni Oceanco ni Bezos nisu potvrdili da je jahta napravljeno za njega, brojni novinski izveštaji povezuju gigantsku superjahtu sa drugim najbogatijim čovekom na svetu.

Oceanco Y721 je bila na naslovnicama od početka godine, uglavnom iz pogrešnih razloga. Sve je počelo vestima u kojima se tvrdilo da je Oceanco podneo zahtev gradu Roterdamu da se privremeno demontira istorijski most Koningshaven kako bi isplovila jahta sa jarbolima visokim 70 metara. Odmah je naišla na žestoke proteste sa stanovnicima Roterdama koji su čak pretili da će superjahtu vrednu 500 miliona dolara gađati pokvarenim jajima. Holandska brodograditeljska kompanija je na kraju odlučila da poništi zahtev grada i transportuje brod bez pričvršćenih jarbola. Čak su to uradili u gluvo doba noći i krenuli dužom i manje korišćenom rutom, potpuno zaobilazeći most, samo da bi izbegli nepotrebnu pažnju.

Oceanco brodogradilište je držalo u tajnosti većinu detalja o superjahti koja obara rekorde, iako se veruje da je inspirisana Black Pearl jahtom koju je isporučilo 2018. godine i koja se smatra jednom od tehnološki najnaprednijih jahti. Sa dužinom od 127 metara, Y721 bi trebalo da postane najveća jahta na svetu, potisnuvši trenutnog nosioca titule, Sea Cloud, sa prvog mesta. Ima crni trup, belu nadgradnju i klasične spoljašnje linije, što se može videti na video snimku.

Luxury Experience