Igračka za vrhunske milijardere – krosover za krstarenje i morem i nebom

Revolucionarna švajcarska kompanija AirYacht spaja snagu letenja vazdušnog broda sa luksuznim pogodnostima jahte.

Gijom Hode i Metju Ozan su mozgovi koji stoje iza koncepta, zajedno sa dizajnerskom stručnošću Franka Darneta. AirYacht možda nema najoriginalniji naziv, ali novi koncept je nesumnjivo inventivan.

AirYacht je luksuzna superjahta od 60 metara i džinovski balon od 200 metara koji omogućava krstarenje po nebu ili moru. Ima aerodinamički trup napravljen u potpunosti od ultra-laganog karbona kako bi se osiguralo da besprekorno lebdi kroz vazduh ili vodu. Švajcarska kompanija koja ga je napravila, a koja se takođe zove AirYacht, kaže da se ova dva „plovila“ takođe mogu odvojiti i koristiti nezavisno za još veću raznovrsnost.

Što se tiče razdvajanja dva pojedinačna plovila, AirYacht je opremljen inovativnim sistemom za lansiranje, ili „liftom“, koji omogućava da se superjahta lagano spušta (ili podiže) bez potrebe da vazdušni brod ikada dodirne tlo.

AirYacht ima 80 kvadratnih metara stambenog prostora koji dizajneri nazivaju „rezidencija“. Rasprostranjena na tri nivoa, rezidencija može da primi do 12 gostiju u rasporedu sa pet ili šest kabina.

Prava zabava počinje kada saznate za razne impresivne pogodnosti koje ćete naći na fantastičnom AirYatch konceptu. Sve je tu, od bazena, teretane i saune do visokotehnološkog heliodroma, garaže za automobile i jet-skija. Terase se mogu koristiti u svakom trenutku da biste maksimalno iskoristili pejzaže. Na krmi se nalazi dodatnih 12 kvadratnih metara salona u stilu terase.

Sa Darnetovim neobičnim razmišljanjem, istraživanje sveta više neće biti ograničeno na more ili nebo. „Na normalnoj superjahti morate ostati na moru. Ne možete preći brdo ili planinu“, rekao je Frank Darnet. „Većina lepih stvari koje vidite na našoj planeti – neke od njih su pored obale […], ali mnoge su u unutrašnjosti.”

Prva AirYacht će moći da postigne maksimalnu brzinu od 50 čvorova, a prva jedinica bi trebalo da bude završena 2026. godine.