Zavirite u supersonični privatni avion Džoa Bajdena

Prošle godine u septembru mesecu, na sve strane smo mogli da čujemo glasine da će nova generacija američkih predsedničkih aviona biti supersonična…

Direkcija za predsedništvo i izvršno vazuhoplovstvo dala je taj posao kalifornijskoj startap kompaniji, Exosonic, koji su uspeli da privuku pažnju vojske svojim supersoničnim twin-jet modelom, sa brzinom od Mach 1.8. Kao deo dogovora, istraživačka laboratorija vazduhoplovstva, dobila je zadatak da pomogne Exosonic kompaniji u razvoju komercijalnih supersoničnih aviona, uz dodatnu modifikaciju i transformisanje ovih modela u prevozna sredstva visokih zvaničnika. CNN Travel dobio je uvid u kabinu novog aviona, koji će prema navodima prevoziti visoke zvaničnike i posetioce predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

“Ovim konceptom, planiramo da implementiramo nove tehnologije, koje danas nisu dostupne ili nisu deo komercijalne i business ponude aviona”, izjavila je Stefani Čahan, glavni dizajner kompanije Exosonic. Njihovo novo prevozno sredstvo nastalo je po ugledu na komercijalni koncept koji nudi dovoljno prostora za sedamdeset putnika, ali je njegova kabina modifikovana, čije je taj smeštajni kapacitet prepolovljen. Deo kabine su dva privatna apartmana – prvi predstavlja salu za sastanke sa dovoljno mesta za tri osobe i najnovijim tehnologijama za bezbedne telefonske i video konferencije. Kao što se očekuje, rotirajuća sedišta koja je ispunjavaju tapacirana su najfinijom kožom i poseduju drvene školjke, dok se i displeji koji su njen deo modularni, tako da se mogu sklopiti i napraviti mesta za drugu neophodnu opremu. “Bilo da ovim avionom leti potpredsednik ili prva dama, on će ponuditi dosta fleksibilnosti”, dodaje Čahan.

Drugi apartman je namenjen starijem osoblju i dobija svoja modularna, rasklopiva sedišta sa stočićića, koji se mogu prilagoditi po visini. Glavna kabina sadrži dvadeset sedišta business klase, zajedno sa dve kuhinje, dva toaleta i izobiljem skladišnog prostora. “Kabinski dizajn inspirisan je ljudima koji će se voziti avionom, njihovim misijama i vrednostima, kao i sivim sokolom, koji je poznat po svojoj brzini, ali i lepoti”, objašnjava Čahan. Exosonic jet prema navodima ima maksimalnu brzinu od Mach 1.8, što je duplo veće u odnosu na trenutne komercijalne avione, i prelazni opseg od 5.000 nautičkih milja. Kompanija i dalje radi na svojoj vrhunskoj tehnologiji ublažavanja zvuka, koja će ovom modelu omogućiti da dostigne neverovatne brzine, a da pritom ne stvara neprijatne auditorne senzacije. Prema navodima, Exosonic očekuje da će njihov avion svoj prvi let imati 2030.godine.