Zavirite u najpopularniji privatni avion godine

Sa svojim naprednim tehnologijama, Cirrus G2 Vision Jet prodat je više puta od bilo kog drugog noviteta iz njegove sfere…

Kao što je i bilo očekivano, pandemija korona virusa koja nam je pomrsila konce u svim sferama života, uticala je i na sektor privatnih aviona. Ipak, jedan odsek te industrije – Personal Jet Class – definitivno je doživeo pravi procvat, zahvaljujući jednom posebnom modelu – Cirrus G2 Vision Jet.

Uz samo osam dostava manje nego prethodne godine, ovaj avion postao je najpoularniji svoje vrste drugu godinu za redom, a tokom 2020.,obradovao je čak 72 nova vlasnika.

Vision Jet je avion koji ima zaista interesantnu istoriju – lansiran je 2007.godine, ali je njegova proizvodnja stavljena na čekanje tokom perioda od osam godina zbog velike recesije. 2016.godine, prva generacija privatnog aviona bila je konačno spremna za tržište, pa su nakon prvih klijenata koji su konačno dobili svoje avione, još šeststo stalo u red iza njih. Sa incijalnom cenom od 1.96 miliona dolara, vrednost knjige narudžbenica za prvi svetski privatni avion sa jednim motorom, prevazišla je 1.2 milijarde dolara.

Dostave druge generacije modela krenule su 2019.godine, a G2 model mogao se pohvatili poboljšanom brzinom leta i efikasnošću, sa višom maksimalnom visinom leta, uz dodatne opcije prilagođavanja.

G2 Vision Jet nudi dovoljno mesta za sedam osoba – pet odraslih, uključujući i pilota, i dvoje dece, uz prtljag. Kabina druge generacije ima fleksibilni raspored koji dozvoljava čak 28 konfiguracija sedišta. Veliki prozori propuštaju izobilje prirodne svetlosti, što umanjuje osećaj vrtoglavice i klaustrofobije.

Neke od najrevolucionarnijih osobina ovog aviona dolaze kao deo njegove standardne ponude, uključujući i Home taster, koji Cirrus naziva Safe Return System, koji se zasniva na Garmin Autoland tehnologiji. Ovaj sistem je putnicima dostupan nakon samo nekoliko minuta od uzletanja, uzimajući u obzir podatke o avionu, uslovima leta i druge, kako bi kalibrisao novi plan letenja, izbegavajući sve potencijalne prepreke na svom putu, a sve sa ciljem bezbednog sletanja koje je u celosti automatizovano.

Sa cenom između 2.3 i 2.75 miliona dolara, prosečni prelazni opseg aviona ide do 2.630 kilometara, sa brzinom krstarenja od oko 576 kilometara na čas. Takve statistike, u kombinaciji sa naprednom tehnologijom i ergonomijom kabine, objašnjavaju nam zašto je ovo najpopularniji privatni avion godine!