Zvanična presuda za Qatar Airways zbog sramoćenja jedne influenserke sa prekomernom težinom

Qatar Airways, vodeća svetska avio-kompanija, nedavno je osuđena za sramoćenje putnice i sud je naložio da kompanija plati odštetu.

U slučaju koji zvuči neverovatno za današnje vreme, putnica sa prekomernom težinom, brazilska influenserka Juliana Nehme, nije mogla da sedne na svoje sedište jer ju je posada smatrala predebelom. Za let od Bejruta do Dohe u Kataru, od 38-godišnjakinje je zatraženo da plati 3.000 dolara za kartu prve klase umesto da joj bude ponuđeno veće sedište, a takođe joj nije vraćeno 947 dolara koje je platila za kartu u ekonomskoj klasi.

Obraćajući se brazilskim medijima, Nehme je rekla: „Kao da nisam bila čovek prema njima. Bio sam debelo čudovište koje se nije moglo ukrcati. Bilo je strašno. Nisam ni zamišljala da ću proći kroz ovako nešto."

Avio-kompanija je branila svoj stav, a portparol je rekao da je Nehme odbila da se ukrca i da je postala „izuzetno nepristojna i agresivna“ prema osoblju.

Influenserka, naravno, nije propustila priliku da svoje traumatično iskustvo podeli sa svojih 167.000 pratilaca na Instagramu. Incident, koji se dogodio u novembru, sada je privukao globalnu pažnju pošto je sud u Sao Paulu naložio Qatar Airways avio-kompaniji da plati psihoterapijske sesije za Julijanu kako bi mogla da se nosi sa stresom zbog incidenta.

Brazilski sud naznačio je da bi tretman trebalo da se sastoji od nedeljne sesije koja košta oko 77 dolara tokom najmanje godinu dana, što ukupno iznosi 3.700 dolara.

Advokat influenserke, Eduardo Barbosa opisao je odluku kao "prekretnicu u borbi protiv predrasuda". Odluka je udar na imidž Qatar Airways kompanije koja je zauzela prvo mesto na listi vodećih svetskih avio-kompanija zbog odlične putničke usluge, inovativnosti u letovima i posvećenosti izvrsnosti.

Luxury Experience