Sasvim drugačije iskustvo letenja

Tokom proteklih nekoliko godina, imali smo priliku da vidimo nekoliko studija dizajna i aplikacija za patente, koje u potpunosti menjaju viziju komercijalnih aviona, u varijantama bez prozora…

Umesto prozora, ovi avioni bi imali masivne displeje, koji bi nudili panoramski pogled na okruženje, uz pomoć nekoliko eksternih kamera. To bi svakako imalo brojne beneficije, ali bi možda uzrokovalo noćne more ljudima koji pate od klaustrofobije i definitivno ne bi imalo isti efekat kao gledanje kroz prozor. Ipak, postoji kompanija, koja se zove Windspeed Technologies, koja pokušava da uvede pravu revoluciju u iskustvo uživanja u kabini aviona, sa ultra-interesantnim Sky-Deck konceptom, koji obećava neverovatan pogled na okruženje.

SkyDeck je prozirna platforma za uživanje u pogledu, nalik na mehur kreiran od stakla, koji je ugrađen u krov aviona. Nalik kapsulama borilačkih aviona, ovaj koncept ima za cilj da nam ponudi neverovatni pogled na okruženje.

“Cilj je bio kreiranje nove zabave u avionima za VIP klijente i čitavu avionsku industriju”, stoji u opisu koji smo pronašli na zvaničnom sajtu kompanije. Ovaj stakleni baldahin u obliku suze, dizajniran je tako da nema nikakve negativne efekte na aerodinamiku i performanse aviona. Kompanija tvrdi da njihova platforma može menjati svoje dimenzije, u zavisnosti od aviona u kom će se naći.

Mali, privatni avion može koristiti konfiguraciju sa jednim sedištem, dok veliki, putnički avion može dobiti nešto što je znatno veće. Kako kaže ova kompanija, u ponudi su dve dizajnerske opcije, pri čenu jedna uključuje lift unutar kabine, koji prevozi putnike u sedištima do vidikovca, dok druga platforma koristi stepenište.