Prašnjavi privatni avion Elvisa Prislija traži novog kralja rokenrola

U prašnjavoj pustinji Novog Meksika privatni avion Elvisa Prislija, Lockheed 1329 JetStar čeka novog vlasnika.

„Kralj rokenrola” je kupio crveno-beli JetStar 1976. godine za 840.000 dolara, odnosno oko 4,4 miliona dolara po današnjem kursu. Avion se tada smatrao tipom aviona koji je rezervisan za poznate ličnosti i izvršne direktore kompanija. Mlaznjak, sa mestom za devet putnika i tri člana posade, imao je četiri motora koji su postavljeni na zadnjem delu trupa. Imao je najveću brzinu od oko 909 km/h sa dometom od oko 4.023 km.

Enterijerom dominiraju drvene obloge, ali i crveni somot sa zlatnim detaljima i crveni tepih. Prostor za sedenje uključuje šest plišanih stolica i sofu. Ormar za medije tog perioda ima TV, audio kasetofon i RCA video plejer, dok se kuhinja sastoji od mikrotalasne pećnice i kolica za piće.

Lockheed nije bio jedini avion u vlasništvu legendarnog pevača. U Prislijevom posedu bio je i prilagođeni Convair 880 pod nazivom „Lisa Marie“, a trenutno je izložen u Prislijevoj kući u Grejslendu u Memfisu.

Ovaj model je predstavio Lockheed 1957. godine, iste godine kada je Elvis objavio „Jailhouse Rock“. Kompanija je na kraju izgradila 203 aviona u svom pogonu u Marijeti u Džordžiji.

Elvis je prodao mlaznjak godinu dana nakon što ga je kupio, a letelica je završila u kompaniji iz Saudijske Arabije. Na kraju je premeštena u Međunarodni vazdušni centar u Novom Meksiku, gde je decenijama čuvan.

Nažalost, avion nije u stanju da leti jer su motori i većina opreme pilotske kabine uklonjeni. Prema opisu listinga aukcijske kuće Mecum, JetStar će morati da bude rastavljen da bi bio isporučen novom vlasniku. Kompanija se nada da će neko obnoviti letelicu.Treba napomenuti da prethodna aukcija prošlog avgusta nije uspela da nađe kupca za avion, koji je imao minimalnu početnu ponudu od 100.000 dolara.

Za više informacija o aukciji i potpuni opis Lockheed JetStar aviona možete posetiti sajt aukcijske kuće Mecum.

Luxury Experience