Novi supersonični avion Flash Falcon

Konkord, koji je bio pojam francuske avio kompanije Er Frans, poslednji put je sleteo na aerodrom Šarl de Gol u Parizu 2003. godine čime je zaokružena 34-godišnja istorija francuske avijacije.

Tim supersoničnim avionom letelo se samo tri sata na relaciji Njujork-Pariz. Konkord je jedini transportni avion koji je leteo brzinom dva puta većom od zvuka. 

Konkord, je bio zajednički poduhvat Britanaca i Francuza, a prvi put je poleteo 1969. godine i postao simbol francuske avio-industrije. Projekat je prtrpeo veliki udarac kada se 2000. godine jedan Konkord avion srušio nakon poletanja iznad Pariza. U nesreći je poginulo 113 ljudi, a nakon nje, supersonični avion polako je otišao u zaborav.

Međutim, ponovo bi letovi od Londona do Njujorka mogli da potraju samo dva i po sata, ukoliko dizajn Oscar Viñals supersoničnog aviona zaživi. Vinalov program nazvan Flash Falcon je avion na dva sprata sa kapacitetom od 250 putnika, sa mogućnošću da dostigne brzinu od 3 maha (u proseku 3700km/h) ili tri puta brže od zvuka. Biznis klasa nalazila bi se na gornjem spratu aviona, dok bi donji nivo aviona takođe imao više prostora za putnike od standardnih putničkih aviona.

Avion bi takođe bio ekološki, jer bi leteo koristeći energiju bez ugljenika i služio bi se motorom sa unutrašnjim sagorevanjem poznatijim kao star džet motor, što će omogućiti ovom avionu vertikalno uzletanje i  poletanje kao kod helikoptera. Nos aviona u obliku igle, omogućiće smanjenje zvučne buke  i  poboljšaće aerodinamiku aviona.

“Verujemo da će se supersonični avioni vartiti na nebo, ali sa tehnologijom koja je prilagođena 21. veku” rekao je Vinals. Ovaj avion pripadaće hipotetičkoj generaciji aviona koja će biti opremljena tehnologijom koja se bazira na fuziji energije, budućoj zelenoj energiji, što je danas još uvek u fazi razvoja, ali će u narednih 15 godina definitivno biti realizovano.

N.V.T.