Novi Bombardier „EcoJet“ smanjuje emisije za 50% i uskoro će se pojaviti na nebu

Novi dizajn obećava da će biti mnogo efikasniji od konvencionalnog mlaznjaka, eliminišući polovinu emisije...

Projekat EcoJet nastavlja da prelazi iz koncepta u stvarnost nakon završetka prve faze testiranja na malom modelu. Bombardier je prošle nedelje objavio rezultate poslovnog aviona futurističkog izgleda na najvećem svetskom sajmu EBACE u Ženevi.

Istraživačka platforma koju je dizajnirala kompanija pokušava da pronađe najbolje načine za postizanje pomenutog cilja, uz kombinaciju napredne aerodinamike i poboljšanja pogonskog sklopa. Prva faza je uključivala testiranje malog modela futurističkog izgleda aviona Bombardier sa kombinovanim krilima, koji meri 7 procenata veličine standardnog poslovnog aviona. U sledećoj fazi biće testiran duplo veći model, sa nizom podsistema koji su dodati dizajnu.

„Bombardier je zauzeo vodeću poziciju u naporima industrije da smanji svoj uticaj na životnu sredinu, a istraživački projekat EcoJet je od ključnog značaja za razvoj tehnologija koje će nas dovesti do cilja nulte neto emisije do 2050. godine“, rekao je Stiven Mekala, viši potpredsednik Inženjering i razvoj proizvoda. „Veoma nam je drago što vidimo do sada veoma zanimljive rezultate i što nastavljamo sa našim prvim radom dok započinjemo sledeću fazu ovog istraživačkog projekta koji menja igru. Istraživački projekat EcoJet izazvao je visok nivo interesovanja širom industrije i radujemo se dok nastavljamo da definišemo budućnost poslovne avijacije.“

Avion uglađenog izgleda sa kombinovanim telom je dizajniran da smanji emisiju do 50 procenata u poređenju sa standardnim poslovnim mlaznjakom, što se postiže uz pomoć kombinacije aerodinamike i poboljšanja pogona. „Radimo na tehnologiji kombinovanih krila verovatno oko 10 godina ili više“, rekao je Stiven. „Ima mnogo lepih stvari u vezi sa glatkoćom krila i trupa, kao i činjenicom da telo obezbeđuje podizanje i takođe smanjen otpor."

Poslovni avioni Bombardier su prilično popularni među nekim od najbogatijih ljudi na ovoj planeti; posebno dugolinijski privatni avion Bombardier Global Express koji je u vlasništvu Bila Gejtsa i Bernara Arnoa, izvršnog direktora grupe LVMH. Većina ovih milijardera je često kritikovana zbog svojih ekstenzivnih putovanja privatnim avionima i rezultirajućih emisija ugljenika. Kao rezultat toga, razvoj poslovnih aviona sa znatno nižim emisijama ugljenika može se posmatrati kao blagoslov za ove milijardere koji su stalno pod lupom javnosti.

Luxury Experience