Najskuplji privatni avioni sveta

Putovanje luksuznim avionom je nešto što bi svako želeo da doživi…

U modernom svetu, gde je letenje dostupno svima, istraživanje neba sa stilom opet je dostupno samo eliti. Sa umivaonicima od čistog zlata, dekoracijom od kristala i turskim kupatilima, tri aviona koja vam ovog puta predstavljamo, mogu se nazvati definicijom skupocenih privatnih aviona.

Na prvom mestu…

Na prvom mestu naše liste nalazi se Airbus A380, koji je vredan 500 miliona dolara. Poznat i kao “leteća palata”, ovaj avion je naručio saudijski princ Al-Vid bin Talal, koji je i danas njegov vlasnik. Ovaj model bio bi najskuplji avion na svetu, da je završen. Princ je naručio prvu VIP verziju Airbus A380 modela sa dva nivoa. Standardni Airbus A380 prodaje se po ceni od 400 miliona dolara, a sva prilagođavanja koja je princ naručio dovela su cenu do pola milijarde dolara.

Ovaj avion ima koncertnu dvoranu, tursko kupatilo, luksuznu garažu za automobile i sobu za molitve sa elektronskim prostirkama koje se automatski rotiraju prema Meki. Da je ovaj behemot od aviona završen, što je trenutno veoma kontraverzna tema za razgovor, bio bi zaista neverovatan.

Prema navodima, on i dalje stoji na Airbus posedu, bez bilo kakve enterijerne dekoracije. Da li bi vam bilo teško da u ovom avionu prevalite let od 18 sati? Verujemo da ne bi.

Na drugom mestu…

U pitanju je Airbus A340-300 čija se vrednost procenjuje na sumu između 350 i 500 miliona dolara. Poznat kao Bourkhan, ovaj avion je u vlasništvu ruskog milijardera Ališera Burkanoviča Usmanova. Spektakularni avion dobio je ime poo cu slavog biznismena.

Kao najveći privatni avion u Rusiji, ovaj avion je opremljen neverovatnim enterijerom i tehnologijom.

Na trećem mestu…

Na trećem mestu je avion sultana od Bruneja, čiji sin ovih dana dobija dosta pažnje. Kao što se i očekuje od jednog sultana, a posebno ovog, avion je opremljen samo najboljim stvarima koje nam svet nudi. On poseduje dnevni boravak, spavaću sobu i kupatilo, koji su dekorisani zlatom i kristalima. Detalji ovog aviona odišu luksuzom.

Cena ovog aviona iznosi 100 miliona dolara u fabričkoj verziji, dok je nešto više od 250 miliona doplaćeno za njegovo prilagođavanje. Kada biste leteli ovim avionom, princ Matin, sin sultana od Bruneja, bio bi vaš potencijalni pilot.