Najneobičniji i najpristupačniji privatni avion sveta

Ovaj čudnovati avion možda vas može podsetiti na različite i bizarne koncepte letelica koje su ugledale svetlost dana tokom ere Hladnog rata...

Ipak, ovaj business džet u obliku cepelina obećava da će privatno avionsko putovanje učiniti pristupačnijim širim narodnim masama, bivajući najprisutpačnija opcija u ovom segmentu. Nazvan Celera 500L, unikatni avion je delo kompanije Otto Aviation, a smatra se „najefikasnijim  komercijalnim putničkim avionom sveta“. Prototip punih dimenzija već je kompletirao trideset jedan uspešan test let.

„Naš cilj je bio kreiranje privatnog aviona koji će omogućiti međugradske letove, sa brzinama i cenama koje su slične komercijalnim avio putovanjima. S obzirom na to da rezultati naših test letova zaista obećavaju, spremni smo da Celera 500L ponudimo na tržištu“, izjavio je predsedavajući Otto Aviation kompanije, Vilijam Oto Stariji.

Prema Otto Aviation kompaniji, Celera 500L može preleteti između 25 i 40 kilometara sa tri litre goriva, pa je njegova operativna satnica samo 328 dolara, što je daleko niže u odnosu na druge privatne avione, koji koštaju i preko 2.000 dolara na sat.

Izobilje efikasnosti može se pripisati njegovom aerodinamičnom dizajnu i propulziji. Celera 500L pokreće jedan Red A03 aluminijumski motor koji je kreiran u Nemačkoj. Motor košta samo 170.000 dolara, a pogodan je za avionsko gorivo ili biodizel.

Nemojte dozvoliti eksterijeru ovog aviona da vas zavara – unutra, on nudi sve pogodnosti drugih privatnih aviona, sa izobiljem kabinskog prostora.

Luxury Experience