Mlaznjak Elona Maska napravio je 171 let u 2022. - kao da je obleteo 12,4 puta oko Zemlje

Privatni avion Elona Maska je prošle godine obleteo svet 12,4 puta.

Osnivač Tesle i SpaceX kompanije je ukupno putovao 171 put u jednoj godini, daleko više od bilo kog milijardera na svetu.

Veza izvršnog direktora Tesle i SpaceX Elona Maska sa automobilima i svemirskim raketama možda je očigledna, ali čini se da je stvar koja ga održava u životu njegov privatni avion.

Prema izveštaju Blumberga, 2022. Mask je putovao svojim avionom više nego bilo koji drugi milijarder na svetu. Napravio je ukupno 171 let, nadmašivši Marka Zakerberga sa 115 letova, Sergeja Bina kompanije Google sa 85 letova i  Larija Elisona (82).

Najbogatiji čovek obišao je mnoga mesta tokom 2022. godine: posetio je Havaje, zabavljao se u Berlinu i sreo papu u Rimu. Često je putovao između svojih različitih poduhvata, ponekad svakodnevno putujući od Teslinog sedišta u Ostinu do kancelarije SpaceX u Los Anđelesu. A kada je u oktobru kupio Twitter, njegove posete sedištu ove društvene mreže u San Francisku su se dramatično povećale.

Za godinu dana, Maskov privatni avion obišao je Zemlju ukupno 12,4 puta, što je nezamisliv broj čak i za najobičnije putnike. Najviše iznenađuje, međutim, trajanje nekih Maskovih letova.

Nekoliko letova je trajalo 15 minuta ili manje, uključujući jedan iz sedišta SpaceX u Kaliforniji do LAX-a, međunarodnog aerodroma u Los Anđelesu, udaljenog samo 9 milja. U decembru je Mask leteo dva i po sata od Ostina do Sakramenta, vraćajući se oko 24 minuta kasnije.

Maskovo oslanjanje na njegov privatni avion je naravno u oštroj suprotnosti sa njegovom javnom posvećenošću održivosti – ne zaboravimo da je on osnivač kompanije za električna vozila.

Samo prošle godine njegov lični avion emitovao je 2.112 tona gasova sa efektom staklene bašte. Kako Bloomberg primećuje, ova količina je više od 140 puta veća od prosečnog američkog ugljeničnog otiska.

Drugim rečima, Tesla Model 3 bi morao da zameni prosečan premium automobil sa unutrašnjim sagorevanjem na 11.265.000 km da bi nadoknadio uticaj Maskovih letova na životnu sredinu.

S obzirom da se 2023. već pokazala kao velika – i možda nestabilna – godina za slavnog milijardera (postao je prvi biznismen koji je izgubio 200 milijardi dolara da bi ponovo postao najbogatiji čovek na svetu za manje od dva meseca), čini se da će i njegov avion imati prikladan raspored letova.

Luxury Experience