Luksuzni Hill HX50 je "prvi privatni" helikopter na svetu

Opisujući ga kao „prvi potpuno privatni helikopter na svetu“, Hill HX50 je dizajniran posebno za privatne vlasnike, a ne za operatere flote.

Zamisao osnivača kompanije Džejsona Hila, HX50 prati automobilski trend personalizacije. Hill Helicopters kaže da će svaki kupac HX50 biti pozvan u fabriku kompanije u Velikoj Britaniji da radi rame uz rame dve nedelje sa timom inženjera i proizvodnih tehničara. Čak 51 odsto rotorkrafta može se personalizovati pod bliskim nadzorom profesionalaca kako bi se stvorila mašina po meri. Hill HX50 je opremljen sistemom rotora sa tri lopatice koji pokreće interni GT50 turboosovinski motor koji može da proizvede 400 KS.

Britanska kompanija tvrdi da helikopter ima brzinu krstarenja od 161 mph i domet do 806 milja. Još jedan uočljiv aspekt HX50 je njegov elegantan, aerodinamičan dizajn, koji je dodatno potpomognut uvlačivim stajnim trapom koji takođe značajno smanjuje otpor. Kabina HX50 takođe izgleda kao kod luksuznog grand tourera obrađenog kožom vrhunskog kvaliteta. Kabina za pet osoba ima velike, panoramske prozore za prekrasan pogled. Hill HX50 ima početnu cenu od 648.000 dolara, koja se povećava sa izabranim opcijama.

Kompanija kaže da će isporuke početi 2023. godine.

Luxury Experience