Leo DiKaprio se odrekao svog privatnog aviona - otkrivamo zašto

Leonardo Dikaprio je ponovo u centru pažnje…

Ova slavna superzvezda je poslednja stigla na UN Climate Change konferenciju COP26, a njegov vid prevoza do konferencije privukao je svačiju pažnju. Dikaprio se odrekao svog voljenog privatnog aviona i komercijalnim letom stigao je do Škotske. Ovu odluku je doneo jer je proglašen za eko-licemera zbog upotrebe svog VIP aviona, koji ostavlja pozamašnu količinu karbonskog otiska.

Leo je do škotske konferencije došao komercijalnim avionom, sa sve policijom i telohraniteljima u pratnji. Noseći naočare za sunce i odelo sa odgovarajućom maskom, Dikaprio koji sebe naziva glumcem i ekologom, sproveden je kroz veliku gužvu uz pomoć obezbeđenja, nakon što je stigao do Edinburga preko Londona.

Glumac, koji je takođe prisustvovao i COP25 konferenciji održanoj u Madridu 2019.godine, govorio je na brojnim događajima, ali, po svemu sudeći, nije uvek donosio tako mudre odluke. Prema navodima, 2016.godine je masivno kritikovan jer je putovao privatnim avionom kako bi mu bila uručena ekološka nagrada, ostavljajući enormnu količinu karbonskog otiska iza sebe, zarad sopstvenog komfora.

Iako je apelovao na svoju publiku da se zajedničkim trudom bore protiv klimatskih promena, Dikaprio je istim doprineo jer je privatnim avionom otišao da preuzme svoju nagradu samo dvadeset četiri časa kasnije.

U to vreme, glumac je bio predmet brojnih kritika, ali je po svemu sudeći naučio svoju lekciju.

Privatni avioni i dalje glavni vid prevoza do COP26 konferencije

Nekoliko VIP gostiju, uključujući princa Alberta od Monaka i velike grupe “zelenih” direktora doleteli su svojim privatnim avionima do ove konferencije, uključujući Džefa Bezosa i njegove imućne drugare.

Komentarišući ovu pojavu, Met Finč iz britanske Transport & Environment Campaign grupe, izjavio je: “Prosečni privatni avion, ne pričamo samo o Air Force One, emituje dve tone CO2 za svaki sat leta. Ne možemo dovoljno naglasiti koliko su privatni avioni loši za naše prirodno okruženje. To je najgori način prevoza. Naša istraživanja su otkrila da većina putovanja privatnim avionima mogu biti obavljena komercijalnim”.

“Privatni avioni su zaista prestižni, ali teško je zaobići licemerje korišćenja jednog od njih, dok tvrdite da se borite svim silama protiv klimatskih promena. Kako bismo sve ovo postavili u razumljiv kontekst: jedan običan građanin na godišnjem nivou proizvede oko osam tona CO2, uzimajući u obzir njihov prevoz i sve što konzumiraju, kupe i potroše… Dakle, jedan političar koji privatnim avionom ode do udaljene destinacije samo tom prilikom proizvede više CO2 od običnog građanina za godinu dana”.

Procenjeno je da će oko 400 privatnih aviona dovesti više od 1.000 svetskih vođa, biznismena i njihovog osoblja do COP26 konferencije, a prema izveštajima, baš ti avioni će emitovati 13.000 tona CO2 u atmosferu, što će stvoriti više štetnih gasova nego što 1.600 Škota proizvedu za godinu dana.