Irska odlučila da oporezuje privatne avione bogatih

Irska senatorka, Lin Bojlan, odlučila je da preduzme pravu akciju kada se radi o kratkim letovima privatnim avionima poznatih ličnosti...

Zapravo, senatorka želi da uvede porez na "luksuzne emisije" u visini od 3.000 dolara, koji će biti naplaćivan privatnim avionima koji poleću sa irskih aerodroma. Umesto čistog tvitovanja na ovu temu ili velike govorancije na debatama i emisijama, ovaj korak će biti od instrumentalne važnosti u promeni ponašanja bogatih i slavnih, koji žive životom snažnog karbonskog otiska.

Bojlanova je takođe komentarisala i planove Švajcarske da oporezuje privatne letove, kao i kanadski porez na luksuz kada se radi o kupovini, prodaji i uvozu skupocenih automobila, aviona i brodova. Porez bi svakako uveo velike promene, budući da je pre pandemije korona virusa, tokom 2019.godine, čak 6.000 privatnih aviona poletelo sa irskih aerodroma.

Prema pisanjima The Irish Times publikacije, Bojlanova je rekla da su emisije privatnih aviona pokazale porast od 31 % tokom petnaest godina, što je brže u odnosu na sve druge odseke avioindustrije. Na je takođe naglasila da privatni avioni emituju dve tone CO2 za jedan sat, dok jedna osoba iz Irske emituje 12.3 tone CO2 tokom godine. Poznati i bogati nadmašuju ove brojeve i mogu dostići CO2 u vrednosti od 1.000 tona za godinu dana. Slavni fudbaler, Lionel Mesi, može nam poslužiti kao sjajni primer ovde, budući da je za 3 meseca čak 52 puta leteo privatnim avionom, ostavivši tako iza sebe neverovatnu količinu CO2, koja je jednaka 150 godina emisija jedne prosečne osobe.

Koliko god da su luksuzni, čak i oni najefikasniji privatni avioni ostavljaju veoma veliki karbonski otisak. Tinejdžer koji je postao svetska senzacija zbog praćenja privatnih aviona poznatih ukazao nam je na problem koji upravo bogati i slavni prave, uključujući Elona Maska, Kim Kardašijan i Marka Kubana.

Luxury Experience