HondaJet predstavlja Elite II - najnoviji mlaznjak u svojoj popularnoj seriji 420

Novi mlazni avion u japanskoj porodici aviona HondaJet na idealan način upotpunjuje uspešnu seriju HondaJet 420 kompanije.

„Biće to najbrži, najmoćniji avion najdužeg dometa u svojoj klasi, sa proširenim dometom od 1.547 nautičkih milja“, rekao je Hideto Jamasaki, predsednik i izvršni direktor kompanije Honda Aircraft, dok je predstavljao novi mlaznjak.

Crna boja prikazanog modela, sa crvenom bočnom trakom, odaje utisak stelt aviona, iako se očekuje da to neće biti najpopularniji izbor boja. Ovaj model poseduje potpuno redizajniranu kabinu, sa dve nove opcije enterijera, Oniks i Čelik, koje svakako doprinose stvaranju luksuznog ambijenta. Inženjerski tim je takođe napravio efikasnu akustičnu nadogradnju, oslobađajući enterijer od buke.

Prošireni domet je poboljšan povećanim kapacitetom goriva. Avion je takođe povećao svoju maksimalnu težinu pri poletanju na 5.035 kg tako da može da nosi više tereta na većoj udaljenosti. Međutim, ono što Elite II izdvaja od mlaznjaka u svojoj klasi je opseg izgrađen oko Garmin G3000 avionskog sistema.

Sistem će imati Autothrottle, koji smanjuje opterećenje pilota automatizacijom upravljanja snagom u svim fazama leta, dok će avion imati i Garmin Autoland sistem koji se koristi u vanrednim situacijama za autonomnu kontrolu i sletanje aviona bez ljudske intervencije. Obe funkcije će biti dostupne u avionu sledeće godine.

HondaJet Elite II, koji prati uspeh HondaJet, HondaJet Elite i HondaJet Elite S, takođe će biti poslednji model u seriji 420. Originalne ideje za avion, sa njegovim inovativnim motorima iznad krila i kompozitnim trupom, su bile prvi put predstavljene 1997. godine.

HondaJets se smatraju najprodavanijim lakim mlaznjacima u privatnoj avijaciji. Svoj prvi probni let obavili su 2003. i dobili FAA sertifikat tipa 2015. Takođe, prema zvaničnicima Honde, sada je u vazduhu 250 HondaJets aviona.

Kako kompanija tvrdi, FAA sertifikat za Elite II je "neminovan" i nekoliko aviona je trenutno u procesu proizvodnje. Procenjuje se da će novi mlaznjak koštati 6,95 miliona dolara, a više o njemu možete videti na sajtu brenda.

Luxury Experience