Helikopter koji pomera granice luksuza

Britanska kompanija Hill Helicopters, predstavila je dizajn novog helikoptera za koji tvrdi da će u potpunosti poremetiti segment privatnih, luksuznih letelica…

Nazvan HX50, njihov najnoviji helikopter ima uglađeni dizajn, zahvaljujući kom će se lako nadmetati sa drugim popularnim, već proslavljenim modelima na tržištu. Helikopter je takođe u naprednoj fazi dizajna, a na njemu radi tim vrhunskih inžinjera koji predvodi CEO i osnivač kompanije, Džejson Hil. Sa doktoraotom iz aeronautike, Hil je osnovao ovu kompaniju sa ciljem dizajniranja privatnih luksuznih helikoptera koji će imati ne samo visoku tehnologiju bezbednosti i najviše performanse, već će ponuditi zaista neverovatno iskustvo luksuza svim svojim putnicima.

“Industriji helikoptera je bila potrebna bura u stilu Elona Maska, koja će redefinisati poimanje modernih letelica. Sada je tom čekanju došao kraj. Jedini način da kreirane nešto zaista pionirsko, jeste da ga dizajnirate od samog starta, fokusirajući se na aeronautički dizajn, performanse, bezbednost, kao i umetničke i iskustvene aspekte, uključujući komfor, ergonomiju, intuitivnu tehnlogiju i luksuz. HX50 spaja sve to i stvara zaista unikatno iskustvo”, izjavio je Hil.

Hill Helicopters su za sada sa nama podelili ograničene informacije po pitanju specifikacija i drugih detalja, a još uvek nisu predstavljeni ni renderinzi enterijera kabine. Sve što znamo na tu temu je činjenica da će u kabini biti mesta za pet osoba – pilota i četiri putnika. Eksterijerni dizajn sugeriše kompozitnu strukturu sa rotorom sa tri sečiva i manjim, repnim rotorom. Oprema za sletanje je po svemu sudeći modularna, dok je staklo kabine glomazno, dajući priliku za uživanje u pogledu.

Helikopter će pokretati turboshaft motor sa 372 kW, ali za sada ne znamo ništa drugo o pogonskom sklopu. Takođe, ova letelica će moći da ponese oko 880 kilograma, dok će prva tri prototipa biti proizvedena do kraja 2022.godine.

Luxury Experience