Dubai do 2026.godine uvodi leteće taksije

Scenski let od aerodroma u Dubaiju do ostrva Palm Jumeirah preko vertiporta trajat će svega 6 minuta...

Posle više članaka na temu razvoja Saudijske Arabije koji su uspeli da nas oduševe, Dubai se sada ponovo vraća u centar naše pažnje, sa veoma dobrim razlogom! Prikazujući neviđenu tehnologiju, Emirat će postati prvi grad na svetu s potpuno razvijenom mrežom usluga letećih taksija. Do 2026. godine, putnici će ostvariti svoju dečju fantaziju o odlasku kući ili do hotela letećim taksijem, poznatim i kao "vertiportovi". Zvuči neverojatno futuristički, ali ova avangardna stvarnost iz crtanog filma iz 1990-ih, "The Jetsons", udaljena je samo tri godine. Ovi leteći taksiji lebdeće iznad saobraćaja s brzinama krstarenja do 300 km/h i maksimalnim dometom od 241 km.

Jednostavno rečeno, trebaće vam svega šest minuta da odete iz Međunarodnog aerodroma u Dubaiju do Palm Jumeirah ostrva, umesto gotovo sat vremena vožnje automobilom, prema informacijama sa TimeoutDubai. Početna lansiranja povezaće četiri oblasti u Dubaiju, uključujući Međunarodni aerodrom u Dubaiju, Downtown Dubai, Dubai Marina i Palm Jumeirah. Izvršni direktor londonske kompanije Skyports, zadužene za izgradnju prvog vertiporta Ujedinjenih Arapskih Emirata, Dankan Voker, izjavio je: "Dubai će biti prvi grad (na svetu) s potpuno razvijenom mrežom vertiportova za stalne usluge letećih taksija do 2026. godine."

Dodao je: "Na horizontu je izvanredan projekat, leteći taksi koji će početi s radom 2026. godine. Ovaj inovativni poduhvat putovaće na maksimalnoj udaljenosti od 241 km, krstareći brzinama do 300 km na sat."

Šta je vertiport?

Usluge letećih taksija koristiće električni vrtložni avion za vertikalno uzletanje i sletanje nazvan eVTOL. Za razliku od helikoptera, vertiport omogućava rad više letelica sličnih dronovima, s posebnim zahtevima za obezbeđivanje dovoljnog razmaka između platformi za sletanje i lansiranje. Svaka vožnja će moći primiti pilota i do četiri putnika. Skyports Infrastructure je imao odobrenje za razvoj svog dizajna vertiporta na Svetskom samitu vlada u Dubaiju u februaru ove godine u prisustvu Njegove Visosti šeika Muhameda bin Rašida Al Maktuma, vladara Dubaija, i Njegove Visosti šeika Hamdana bin Muhameda bin Rašida Al Maktuma, prestolonaslednika Dubaija.

Luxury Experience