Da li je svet spreman za leteći taksi?

Kompanija Vertical Aerospace očekuje da će njihov VA-1X eVTOL postati deo komercijalne ponude do 2024.godine…

Britanska kompanija predstavila je svoje planove pre nekoliko dana, govoreći da će prototip punih dimenzija ove petosedne letelice biti uskoro završen, a po završetku rada na njemu, to će biti prvi sertifikovani avion sa električnim uzletanjem i sletanjem.

“Lansiranjem VA-1X, ponosni smo što eVTOL prenosimo jedan korak dalje, prema usvanjaju masovnog tržišta, podržavajući tako sledeću eru avijacije. Verujemo da će ljudi brzo i pristupačno moći da dođu od tačke A do tačke B, a da pritom ne škode svojoj planeti – sa VA-1X, ova vizija će biti realizovana za manje od pet godina”, izjavio je Majkl Servenka.

VA-1X se razlikuje od “multikoptera” sa višestrukim propelerima na telu koji se rotiraju dok leti, spušta se ili uzleće vertikalno.VA-1X ima fiksirana krila i rep, a može krstariti brzinom od 240 kilometara na čas, sa prelaznim opsegom koji je veći od 160 kilometara, dok multikopteri generalno imaju daleko manje brzine i opseg. “Multikopteri nisu efikasni za duže letove, gde vidimo našu beneficiju postojanja na ovom tržištu”, izjavili su iz britanske kompanije.

Prema navodima, oni će konstruisati novu letelicu, koja će moći da ponese teret od oko 450 kilograma odnosno četiri putnika, pilota i prtljak, u Ujedinjenom Kraljevstvu. Oni su kupili Formula 1 dizajnersku kompaniju prošle godine kako bi delegirali kompozitni dizajn i proizvodnju, dok se sa brendom Honeywell udružuju kako bi svom vozilu pružili sistem upravljanja.

VA-1X će biti trideset puta tiši od konvencionalnog helikoptera, kako tvrde iz kompanije. Sa rasponom krila od 15 metara i dužinom od 12, on može uzleteti sa svih postojećih heliodroma. Kompanija kaže takođe da su oni jedna od samo sedam kompanija iz čitavog sveta, koje su uspešno testirale eVTOL letelicu pravih dimenzija.

Prethodni model kompanije, Seraph, imao je 12 propelera u multi-rotor dizajnu. Njegov maksimalni tovar bio je oko 270 kilograma, dok je maksimalna brzina bila 70 kilometara na čas. VA-1X ima daleko efikasniji dizajn. Kako kompanija navodi, od Londona do Brajtona će leteti samo 30 minuta, što je znatno kraće u odnosu na dva sata putovanja automobilom ili sat vremena vožnje vozom.

Luxury Experience