Da li je ovo budućnost avio prevoza

Avio-industrija postoji od 1914.godine i svakako ne možemo reći da nije evoluirala ili se čak u potpunosti promenila…

Avioni su se svakako promenili, pa sada poseduju enterijere, ali neki aspekti, poput prozora, rasporeda sedišta i osnovnog iskustva, koje može biti luksuzno i prijatno, nisu se drastično promenili sve do sada. Niko ne očekuje da vidi avion bez prozora kada se ukrcava na svoj let, očekujući da on izgleda sasvim drugačije u poređenju sa običnim avionima. Upravo ovaj element iznenađenja koristi kompanija koja se može nazvati inovatorom u sektoru avijacije, Rosen Aviation, koji su predstavili svoj napredno-tehnološki koncept, nazvan The Maveric Project. Veran svom imenu, ovaj avion ima kabinu koja, slobodno možemo reći, predstavlja komadić budućnosti. Li Klark, stariji potpredsednik brenda, izjavio je: “Maveric Project je nastao zbog činjenice da je industrija aviona zaista u zaostatku kada se radi o razvoju i promenama, u poređenju sa stambenim, rezidencijalnim ili automobilskim svetovima”.

Avion sam po sebi deluje kao nešto namenjeno istraživanju svemira, sa kabinom koja je futuristička i sedištima koja deluju kao da su namenjena pilotima, a ne putnicima. Zapravo, u celosti nas podseća na kokpit ispunjen tehnologijom koja funkcioniše bez dodira i ambijentalnim osvetljenjem. Prostor je opremljen hi-tech detaljima, kao što su stanice za bežično punjenje i površine sa kontrolama osetljivim na dodir. Možemo primetiti i nešto manje uobičajene komponente, poput ogromnih OLED ekrana i virtuelnih taster, odnosno pametnih senzora, koji menjaju zastarele mehaničke prekidače.

Maverick Project može prikazati punu holografsku tastaturu na površini stola, koja se može koristiti za personalizaciju podešavanja, a u potpunosti je higijenska, što je u post-pandemijskom svetu od velikog značaja. Obični, maleni, pravougaoni avionski prozori zamenjeni su OLED displejima koji kreiraju virtuelno okruženje, koje može u pravom vremenu emitovati slike neba, koristiti se za poslovne prezentacije, prikaz toka leta i slično tome.

Trenutno, renderinzi koji su deo Rosen kompanije Maverick Project predstavljaju u formi privatnog aviona. Kako kaže Klark: “Ovaj model se savršeno uklapa u poslovne i prve klase, a može se primeniti i na ekonomsku klasu”.