Da li je ovaj leteći Betmobil budućnost gradskog prevoza?

Kada pomislite na leteće automobile, verovatno zamišljate automobil normalnog izgleda... ali u vazduhu. Ali šta ako će leteći automobili budućnosti više ličiti na životinje koje su ih inspirisale?

Dizajniran od strane PHRACTIL, Macrobat je takozvano „lično leteće vozilo“, nalik malom helikopteru. Nazvan po slepom mišu, ali kreiran po uzoru na pticu, njegovi pronalazači se nadaju da bi to vozilo moglo biti budućnost vazdušnog saobraćaja.

Ne samo da izgleda izuzetno futuristički, već je i ekološki orijentisano: PHRACTIL kaže da će vozilo biti 100 posto održivo. Čak i sa trenutnim nivoima snage baterije, imaće domet od 150 kilometara, nosivost od 150 kg i maksimalnu brzinu od 180 km/h.

Macrobatova „stopala“ nalik na kandže trebalo bi da dobro funkcionišu na skoro svakom terenu, dok takođe može da postigne „skoro okomito“ uzletanje i sletanje – drugim rečima, ne trebaju mu heliodrom ili pista.

PHRACTIL predviđa da će se Macrobat koristiti u rekreativne svrhe, ali i za medicinske, poljoprivredne i dostavne usluge. I dok se radi o vozilu sa jednim sedištem kojim može da upravlja njegov vlasnik, u teoriji se njime takođe može upravljati na daljinu poput drona.  

Neki od vas možda misle da Makrobat, pošto je tako sićušan i sličan ptici, izgleda pomalo opasno. Međutim, nije. Zahvaljujući maloj karoseriji vozila i obliku njegovih krila, PHRACTIL kaže da može da poleti pri izuzetno malim brzinama (i tako se veoma lako kontroliše).

Za sada, Macrobat je još uvek u teorijskoj i inženjerskoj fazi, a kompletan model tek treba da bude napravljen.

Luxury Experience