Challenger 3500 - privatni avion koji preleće granicu luksuza

Novi Bombardier avion, Challenger 3500 pokušava da promeni pravila takmičarski nastrojene super-midsize kategorije privatne avijacije…

Proizvođač aviona unapredio je svoj Challenger 350 uzimajući određene elemente iz svog Global 7500 flagship modela, prilagođavajući ih ovom veličanstvenom novitetu. Kabina novog 3500 modela imaće smanjenu altitudu od 1.478 metara, dok leti na visini od oko 12.896 metara, za šta Bombardier tvrdi da je poboljšanje od 31 % u poređenju sa 350 modelom. Patentirana, ergonomska Nuage sedišta će biti deo standarda u kabini, koja nudi dovoljno mesta za deset osoba, unapređujući iskustvo leta. Zvučna izolacija će enterijer učiniti najtišim u klasi kako tvrde iz ove kompanije, dok će to istovremeno biti najšira kabina u svom segmentu.

Druge nove osobine uključuju glasovne kontrole za kabinsko osvetljenje, temperature i zabavne sisteme, uz bežične punjače. Dizajneri su takođe povećali kuhinju, dajući joj istovremeno uglađeni izgled. U kokpitu možemo videti auto-throttle sistem koji se obično može pronađi u poslovnim avionima većih dimenzija.

Uprkos svim unapređenjima, kanadski proizvođač ima veoma tvrdu konkurenciju u svojoj kategoriji, nadmećući se sa Embraer Praetor serijom, Citation Latitude i Gulfstream G280. Challenger 3500 prodaje se po ceni od 26.7 miliona dolara, kako je izjavio CEO kompanije, nadajući se da će to biti jedan od aspekata koji će mu omogućiti da i dalje ostane na samom vrhu svog segmenta.

Iz Bombardier brenda takođe kažu da će 3500 model dobiti Environmental Product Declaration, odnosno deklaraciju životnog ciklusa karbonskog otiska. Piloti će takođe imati pristup aplikaciji koja optimizuje planove leta i smanjuje sagorevanje goriva. Kako saznajemo, Challenger 3500 će ući u upotrebu u drugoj polovini iduće godine.