Bombardier Global 5500 biznis džet - pionir u svetu privatne avijacije

Prvi Global 5500 biznis džet ušao je u upotrebu, nakon što je konstruisan u Bombardier postrojenju u Kanzasu...

Global 5500 ima opseg od 5.900 nautičkih milja, što je 200 milja više nego što je planirano i 700 milja više od svog najbližeg konkurenta iste brzine. Najavljujući kompletiranje proizvodnje, iz kompanije Bombardier su objavili da je novi vlasnik želeo da ostane anoniman.

Impresivni prelazni opseg daje ovom biznis avionu sposobnost leta od Sao Paola do Pariza, ili od Los Anđelesa do Moskve bez potrebe za pauzom. 5500 model dobio je Rolls Royce Pearl motore koji imaju maksimalnu brzinu od Mach 0.90, dok takođe poseduje i optimizovana krila sa reprofilisanom ivicom radi glatke i udobne vožnje.

Ovaj avion takoše poseduje najširu kabinu u svojoj klasi, ali za sada nije poznato koliko će tačno sedišta dobiti, jer je kupac želeo da ti detalji ostanu privatni. Ono što znamo jeste činjenica da u svom fabričkom izdanju, avion može primiti do 16 putnika.

Nove tehnologije fokusirane na putnike, uključuju Pur Air sistem filtracije vazduha, koji eliminiše 99.99 procenata alergena, patogena i virusa, dok u kabinu ubacuje čist vazduh na svakih devedeset sekundi. Enterijer je dobio i 4K zabavne opcije, sa medija centrom, HDMI i WiFi konekcijama. Avion je opremljen i patentiranim Nuage sedištima, koja imaju unikatne opcije „dubokog spuštanja“.

Bombardier Vision kokpit je takođe prvi koji je dobio kombinaciju infra-crvene i sintetičke slike terena, što omogućava glatko sletanje i uzletanje čak i u izazovnim uslovima.