Abha Aerodrom: prozor u prošlost sa terminalom inspirisanim drevnim selom

Saudijska Arabija priprema izgradnju aerodroma u Abhi koji neće biti ništa slično onome što svet do sada video...

Inspirisan 900 godina starim selom, novi terminal će putnike voditi kroz vreme sa svojim strukturama od kamena, uređenim dvorištima i kamenim stazama. Foster + Partners, renomirana arhitektonska firma, pobedila je na konkursu za dizajniranje ovog jedinstvenog terminala baziranog na obližnjem selu Rijal Almaa. Projekat će biti smešten među vrhovima regije Asir, prikazujući arhitekturu od blata inspirisanu UNESCO svetskom baštinom.

Umesto konvencionalne centralne strukture, terminal će se sastojati od niza sekcija u ljudskoj veličini, spoljnih dvorišta i staza. Ovaj pristup donosi osveženje uobičajenom izgledu i osećaju aerodromskih terminala. Prostrani kameni zidovi održavaće hladno okruženje unutar unutrašnjih prostora.

Stefan Beling, glavni u studiju Foster + Partners, objašnjava da terminal vodi putnike kroz seriju privlačnih prostora i povezuje ih sa zelenim dvorištima, otvorenim za sve vremenske prilike. "Ovo je potpuno preoblikovanje aerodroma kakvog ga znamo, sa naglaskom na tradicionalne detalje Asirije, lokalne materijale i terasasto uređenje." Nikolaj Malš, stariji partner u Foster + Partners, dodaje da zgrade otvaraju pogled na uređena dvorišta okružena trgovinama, restoranima i kafićima, nudeći putnicima mogućnost uživanja u kupovini i osveženjima unutar aerodroma ili na otvorenom​​​​​​.

Luxury Experience