326 miliona flaša šampanjca prodato je širom sveta 2022.

Podaci koje je objavio Comite Champagne pokazuju da je 2022. potrošeno ukupno 326 miliona flaša šampanjca, što je rekord u poslednjih 15 godina i treće najveće dostignuće od premilenijumskog buma u prodaji šampanjca 1999. godine.

Ljubitelji penušavog vina, a posebno šampanjca, prošle godine su se ili namnožili ili popili malo više. Barem to pokazuje statistika, koja pokazuje da je 2022. potrošeno 326 miliona flaša, što je rekord od 15 godina, a očekuje se da će prodaja biti na istom ili povećanom nivou u 2023. godini.

Statistika Comite Champagne takođe ukazuje na povećanje od skoro 2% u 2021. godini, što je „pokazalo dinamiku tržišta šampanjca“, dok je komitet izrazio „optimističan stav za 2023. godinu“.

Međutim, mimo pozitivnog bilansa, prošlogodišnji rezultati su se pokazali ispod očekivanja. Ovo bi moglo biti zbog činjenice da je prodaja u 2022. bila ograničena ponudom, sa nestašicama zbog rastuće tražnje, posebno u periodu smanjene proizvodnje.

Nadajući se da će rezultati ove godine biti drugačiji, Comite Champagne je rekao: „Sunčana žetva 2022. godine, koja je bila izuzetna i po količini i po kvalitetu, igraće ulogu u obnavljanju zaliha kako bi se zadovoljila potražnja na tržištu."

Dalje komentarišući, predsednik Union des Maisons de Champagne i kopredsedavajući Comite Champagne je primetio: „Šampanjac, kao vrhunsko piće proslave, bio je prirodan izbor svetskih potrošača koji su se radovali kraju karantina i povratili apetit za žurke, izlaske i putovanja“.

Luxury Experience