Viski koji su pili Vikinzi

Viski koji je preživeo u buradima 50 godina, zaslužuje poseban tretman.

I to je upravo ono što je Highland Park dao ovoj seriji viskija, koja je prvi put stavljena u burad začinjenu šerijem 1964. godine i uskladištena na škotskom ostrvu Orkni.

Njegova priroda je poput duha Vikinga sa ovog ostrva - srčana, smela i izazovna. Tako ga opisuje osnivač destilerije, Magnus Eunson, potomak Vikinga iz Orknija.

Samo 274 boce dolaze iz dve bačve koje su stvorile ovu vikinšku iteraciju. Endi Bouman je bio inspirisan borbom dobra i zla između zveri i zmija iz nordijskih saga i prikaza u starom norveškom selu Urnes, pa je ove motive preneo na boce viskija.

Koliko je pažnje unutar boce, toliko je smešteno i van nje, jer je viski smešten u prelepu drvenu kutiju s kristalnim dekanterom.

Kada je dragocena tečnost svojevremeno poslata s ostrva Orkni u destileriju Highland Park u Glazgovu, zbog sigurnosti, viskiji su kao članovi nekakve kraljevske porodice, za svaki slučaj poslati odvojeno.

Onda i ne čudi podatak da je cena Highland Park 50 Year Old ($15,000).

N.V.T.

Izvor Robb Report

Luxury Experience