Plavorepa tuna prodata za 800.000 dolara na aukciji

To je najviša cena plaćena za ribu na godišnjoj prodaji od početka pandemije.

Ogromna plavorepa tuna prodata je na najvećoj tokijskoj ribljoj tržnici za neverovatnih 114,2 miliona jena, ili 788.440 dolara, izvestio je Bloomberg u četvrtak. Aukcija prvog dana poslovanja postala je neka vrsta novogodišnje tradicije u Japanu. Ove godine, riba teška 220 kilograma otišla je veletrgovcu morskih plodova Yamayuki i kompaniji za restorane sušija Onodera Group.

"Ako smo to već želeli da uradimo, želeli smo da pobedimo", rekao je Jukitaka Jamaguči, predsednik Yamayuki, za Bloomberg o nadmetanju za ribu.

Cena plaćena za tunu bila je tri puta veća od konačnog iznosa prošlogodišnje ribe i četvrta najviša otkako su počeli da se vode zapisi 1999. godine, rekao je Hiroki Matsušita, zvaničnik riblje tržnice Toyosu. Riba, koja je ulovljena kod obale prefekture Aomori, će biti poslužena u restoranu sa Mišelin zvezdom Onodera u četvrti Ginza u Tokiju.

Onodera Group je bio najveći ponuđač na ribljoj aukciji poslednje četiri godine, ali ove godine je platio više nego ikada od početka pandemije. I dok je skoro 800.000 dolara visoka cena za ribu, to nije ni blizu onoga što je grupa restorana sušija Kiyomura platila 2019. godine - izvanrednih 3,1 milion dolara.

Cena ponuđena ove godine može biti odraz Japana koji se oporavlja od najgoreg dela pandemije. Kovid ograničenja su ukinuta i više lokalnih stanovnika i turista jednako popunjava restorane širom zemlje, primetio je Bloomberg. Broj posetilaca se već vratio na brojeve pre pandemije, sa više od 2 miliona turista koji ulaze u Japan svakog od poslednjih šest meseci, prema Nacionalnoj organizaciji za turizam.

Sada će ti posetioci koji traže malo sreće na početku godine verovatno posetiti Onodera, nadajući se da će probati plavorepu tunu, za koji se kaže da je srećna riba.

Luxury Experience