Ova nova ultra-premijum tekila sazreva 10 godina kao konjak

Tekila Komos poznata je po svojim luksuznim varijantama, ali najnovije izdanje podiže ultra-premijum kategoriju na novi nivo…

XO je starija više od decenije – što je izuzetno dug period sazrevanja za tekilu - pa je brend nazvao prema oznaci konjaka koja označava piće staro najmanje 10 godina. Komos je osnovao Ričard Bets, koji je bio odgovoran za druge brendove pića od agave poput Astral Tequila (sada u vlasništvu Diageo-a) i Sombra Mezcal (sada u vlasništvu Davos Brands). Postoje druge varijante u Komos ponudi, iako nema blanco, odnosno nesazrele tekile.

Umesto toga, portfolio Komos kompanije sastoji se od Reposado Rosa (sazrelo u buradima crvenog vina), Anejo Cristalino (sazrelo u buradima belog vina od francuskog hrasta pre filtracije), Extra Anejo (sazrelo u buradima belog vina od francuskog hrasta i američkim buradima za viski) i Anejo Reserva (sazrelo u buradima vina, burbona i šerija). Na listu se sada dodaje i XO, tekila koja je sazrevala deceniju u burbon buradi, a zatim završavala u crvenim i belim vinskim i šeri buradima gotovo dve godine.

Bets opisuje sve varijante u Komos ponudi kao "napravljene s namerom", pri čemu dužina zrenja i vrste buradi koje se koriste imaju određeni razlog. "Za XO sam želeo simfoniju, orkestar ili hor. Kako god želite da ga nazovete, ali mnogo različitih elemenata", rekao je. "Želeo sam da napravim suptilnu nijansu sa svakim od elemenata koje koristimo." Ova tekila se proizvodi u destileriji Orendain, gde je Bets naišao na neku vrlo staru burad tekile koja nisu bila preplavljena uticajem drveta i mogla bi da izdrže sekundarno sazrevanje. Zaista, ova tekila je prepuna ukusa, ali nije njome ne dominiraju  tanini hrastovine i note uglja. Na nepcu se osećaju note sušenog voća, espresa, vanile, čokolade i tamnih bobica, ali karakter agave i dalje sija kroz nju, što nije uvek slučaj čak ni sa tekilom koja sazreva polovinu vremena koliko XO.

Komos XO je novi standard luksuzne tekile čak i za ovaj već visokokvalitetni brend, odnosno onaj koji nam deluje spremno da se takmiči s Clase Azul ili najskupljim Patron bocama. Tečnost dolazi u prozirnom kristalnom dekanteru, za razliku od keramičkih boca u kojima dolaze druge varijante, koji je unutar plave kutije za prikaz. Cena ove nove tekile je 2.000 dolara, i biće dostupna globalno u narednim nedeljama.

Luxury Experience