Nestašica tartufa dovela do rekordnog povećanja njihove cene

Egzotični ukus tartufa možda će ostati deo vaših snova…

Zbog suvih i čudnovato vrelih vremenskih uslova u Italiji, jedan od glavnih proizvođača tartufa podigao je cene ovog vrhunskog i dekadentnog delikatesa. Visoka potražnja za ovom namirnicom ostavila je njihove ljubitelje u neverici, jer praktično nigde ne mogu da ih nađu i kupe.

Kako stoji u nekim izveštajima, cena tartufa na veliko prešla je 3.000 dolara za pola kilograma, što je duplo više u odnosu na prethodnu sezonu. Takođe, drastično mala žetva dovela je do pada od devedeset procenata u količini, što je izazvalo nemir među ljibiteljima i vlasnicima restorana. To se posebno odrazilo na vrhunske restorane, koji će verovatno morati da uklone jela sa tartufima sa svojih menija ili pak da plate mnogo višu cenu za nabavku istih.

Ako uzmemo kao primer restoran Babbo Marija Batalija u Njujorku, jelo od belih tartufa trenutno košta 125 dolara, što je samo 26 dolara više u odnosu na njegovu cenu pre četiri godine. To nam samo govori da će ova nestašica pre svega predstaviti teret onima koji vole da ih konzumiraju, jer će morati da izdvoje znatno više novca za jela sa tim specifičnim ukusom.

Luxury Experience