Najskuplji „tost sa avokadom“ na svetu vredan 3 miliona dolara

Tim Bengel stvorio je najskuplji tost od avokada na svetu. Procenjuje se da vredi oko 3 miliona dolara.

Tim Bengel je napravio najskuplji svetski „tost sa avokadom“ i predstavljen je 16. septembra na Nedelji umetnosti u Berlinu. Skulptura pod nazivom “Who Wants To Live Forever?” izrađena je od čistog zlata i procenjuje se na 3 miliona američkih dolara.

Koristeći pravi tost od avokada kao šablon, 29-godišnji umetnik je 3D skenirao 27 pojedinačnih komada sendviča - pet kriški avokada, pet kriški paradajza, deset listova rukole, pet kolutova luka i dve polovine pogačice. Zatim je svaki komad izlio u 18-karatno zlato i ponovo ga sastavio u sendvič. Ukupno skulptura teži više od 11 kilograma.

Nemačka umetnička galerija Rother dizajnirala je kutiju od 47.000 dolara za prikaz skulpture “Who Wants To Live Forever?” Komad će biti prikazan u lokalnom restoranu, prikladnog naziva „Avocado Club“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tim Bengel (@timbengel)

Prema Bengelu, tost od avokada je statusni simbol milenijuma koji predstavlja bogatstvo, fitnes, zdravlje i status. Umetnik vidi vezu između svog stvaranja i grčkog mita o kralju Midi, čiji dodir sve pretvara u zlato i kasnije umire od gladi.

„Nešto slično se danas dešava u turbo-kapitalizmu, koji u svojoj pohlepi za maksimiziranjem profita uništava sopstvene učesnike“, rekao je Bengel u saopštenju.

Umetnik je postao slavan 2017. godine kada su njegove slike, napravljene lepljenjem zlatnog lista i obojenog peska na platnu, postale viralne na internetu. Za berlinsku Nedelju umetnosti 2019. izgradio je vrt u obliku lobanje od grmlja i nadgrobnih spomenika.

Najskuplja skulptura tosta na svetu sa avokadom stići će u Sjedinjene Države kasnije ove godine. Takođe je dostupna za kupovinu preko Galerije Rother.

Luxury Experience