Kako se sprema najskuplja supa na svetu

Zašto će vas ovaj tajvanski specijalitet koštati 320 dolara?

Na Tajvanu, goveđa supa sa knedlama je praktično nacionalno jelo. Goveđe kosti i meso kuvaju se satima, u kombinaciji sa začinima i aromatičnim biljem, kako bi se kreirala supa bogatog ukusa koja se servira sa pšeničnim knedlama. Verzije ove supe se mogu naći i po ceni od šest dolara. Ali, duo koji se sastoji od oca i sina, u Tajpeju pravi verziju koja će vas koštati oko 320 dolara za jednu činiju. 

Vang Sung Juan otvorio je Niu Ba Ba 1990.godine, a imao je ideju da kreira najbolju goveđu supu sa knedlama. Ono što sve verzije ove supe čini različitim jeste kvalitet goveđeg mesa sa kojim restoran radi. Vang i njegov sin Erik, koji sada vodi restoran, serviraju više verzija ove supe, pri čemu najjeftinija košta 16 dolara, dok ona najbolja košta kao čitav obrok u restoranu sa tri Mišelin zvezdice.

Niu Ba Ba Presidential Noodle supa koristi govedinu koja se uvozi iz Brazila, Amerike, Australije i Japana u svom receptu. Cela priča otpočinje dinstanjem različitih delova mesa, njihovim kuvanjem, a potom i smrzavanjem preko noći. Ekstremno mekana govedina se dodaje seriji različitih bujona koji se krčkaju makar tri dana. Bujoni su slojevito sipani u pozlaćenu činiju, koja sama po sebi košta 600 dolara, a potom se tu dodaju knedle i govedina. U zavisnosti od dubine do koje spuštate svoju kašiku, zavisi i ukus koji ćete osetiti. Ukupno, proces pripremanja ove supe traje oko nedelju dana.

Inače, moramo naglasiti da ova supa nije oduvek tako skupa. Kada je Niu Ba Ba restoran tek krenuo da je služi, njena cena nije bila definisana, već je Vang od ljudi tražio da daju koliko žele – neke osobe su davale skoro 1.000 dolara, dok su druge plaćale 16. Na kraju, oni su odlučili da postave njenu cenu, za koju sada svi znaju.

Luxury Experience