Ekskluzivna flaša viskija Lalique i The Glenturret oborila sve rekorde na aukciji

Glenturret, najstarija destilerija u Škotskoj, dospela je na naslovne strane svojim nedavnim trijumfom na aukciji.

U centru pažnje bila je flaša viskija „Eight Decades” koja je nastala iz saradnje između renomiranog umetnika Džejmsa Turela i legendarnog brenda Lalique i postigla izvanredan aukcijski rekord od 200.000 dolara.

Džejms Turel ove godine je obeležio svoj 80. rođendan. Da bi odao počast ovoj prekretnici i generacijama zanatlija, Turel je udružio snage sa The Glenturret i Lalique kako bi napravio flašu za viski „Eight Decades“, ograničenu na samo 80 komada širom sveta.

Dizajn flaše, koju karakteriše aerodinamična silueta krunisana piramidalnim tamnoplavim kristalnim čepom inspirisanim drevnim Egiptom, osvojila je srca kolekcionara viskija i entuzijasta umetnosti tokom Sotheby’s Whisky & Whiskey aukcije u Njujorku 9. decembra.

Pobednik aukcije ne samo da je dobio jedinstveno umetničko i zanatsko delo, već i ekskluzivnu posetu Lalique fabrici u Alzasu i destileriji The Glenturret u Krifu. Iskustvo kulminira večerom u restoranu The Glenturret Lalique sa Mišelinovim zvezdicama.

Nakon uspešne aukcije, Džon Lori, generalni direktor The Glenturret, izrazio je svoje uzbuđenje, rekavši: „Kakav način da se završi godina! Kada smo prvi put lansirali "Eight Decades" u maju, znali smo da je to veoma poseban viski, a raditi sa Džejmsom Turelom je zaista bila čast. Osećamo da ova flaša briše granice između umetnosti i viskija, a rezultat aukcije svedoči o tome. Posebno smo zadovoljni rezultatom jer sav prihod ide u dobrotvorne svrhe."

Zaista, velikodušnost se proteže izvan sveta viskija i umetnosti, jer će sav prihod od prodaje biti doniran Fondaciji Roden Crater – cilj koji dodaje filantropski dodir ovom izuzetnom dostignuću.

Luxury Experience