Džej Zijev konjak prodat po neverovatnoj ceni

Od prošlog vikenda, Džej Zi ima još jedan povod za slavlje…

Flaša njegovog D’USSE konjaka, prodata je za više od 50.000 dolara tokom aukcije protekle subote, sa ciljem sakupljanja novca za njegovu istoimenu organizaciju, Shawn Carter Foundation. Ultra retki Grande Champagne konjak, prigodno nazvan Bottle No.1, predstavlja prvo izdanje u 1969 Anniversarie Collection, koja se sastoji od samo 285 flaša. Slavni konjak, koji je imao procenjenu vrednost u rasponu od 25.000 do 75.000 dolara, otišao je u ruke anonimnog kupca po ceni od 52.500 dolara.

Dekantiran iz jednog bureta, nakon procesa sazrevanja dugačkog pola veka u jednoj od najstarijoj kući konjaka, Chateau de Cognac, pod budnim okom Mišela Kasavekije, D’USSE je prvobitno bio deo proslave pedesetog rođendana Džej Zija, ali je nedugo potom, slavni reper odlučio da prvu flašu iz ture proda na aukciji.

“Kada je naš majstor podruma, Mišel Kasavekija, otkrio ovaj konjak u Chateau de Cognac i opisao nam njegovu vrednost, bilo mi je važno da uradim nešto što će na pravi način proslaviti njegovu jedisntvenost”, izjavio je Džej Zi.

Kako Kasavekija kaže, konjak ima bogate arome svežih lešnika, kestenja i kandirane jabuke, dok se profil njegovog ukusa opisuje kao drvenast u startu, sa završnim aromama voća, kože i cigara. Dekadentni dizajn njegove flaše osmišljen je kako bi akcentovao njegovu kolekcionarsku prirodu – eliksir je smešten unutar dijamantskog dekantera, ukrašenog 24-karatnom zlatnom folijom. Pored toga, sve flaše iz kolekcije su numerisane, a prethodno pomenuta prodata flaša na sebi nosi i potpis slavnog repera.

Flaša sa brojem jedan je prva iz kolekcije koja je javno prodata, dok će sav profit koji je donela biti usmeren fondaciji koju su Džej Zi i njegova majka, Glorija Karter, osnovali 2003.godine. Fondacija koristi novac kako bi direktno podržala profesionalni razvoj i organizovanje radionica za osobe koje su završile fakultete.

Preostale 284 flaše iz ove kolekcije će biti dostupne po preporučenoj ceni od 12.000 dolara u ključnim američkim gradovima, mada ne bismo krivili Džej Zija kada bi barem nekoliko zadržao za sebe, svoje prijatelje i porodicu.