Dočekajte najluđu noć uz ova tri neverovatna koktela


Da li  postoji idealnija prilika da natočite šampanjac, zaboravite na prošlost i smelo zakoračite u nove mogućnosti i pobede, od novogodišnje noći?

Noć u kojoj se svi ljudi na svetu raduju novim počecima, iščekujući za sebe i bližnje samo najbolje, savršen je moment za gutljaj dobrog penušavog pića koje se odlično kombinuje uz druga alkoholna pića, deserte i zagrljaje.

Mnogi ga nazivaju “piće sreće” jer je navodno dovoljno da otpijete samo nekoliko gutljaja ovog pića, pa da se osetite euforično i zadovoljno.

Iako bi se mnogi usprotivili mešanju ovog pića sa ostalim alkoholnim napicima, autor knjige Šampanj kokteli i vrsni poznavalac pića sa mehurićima, AJ Retbun, toplo preporučuje izbor od tri koktela koji dolaze u kombinaciji sa šampanjcem i to baš za novogodišnju čaroliju.

1.Klasičan šampanjac koktel

1 kocka šećera, 3 kapljice Agostura bitera (jedna vrsta pelinkovca), ohlađeni Brut šampanjac ili suvo penušavo vino, limun za garniranje

Dodajte šećer u visoke čaše za šampanjac. Preko njega naspite Agostura biter, a zatim nalijte šampanjac do vrha vaše elegantne čaše. Ukrasite komadićma limuna i servirajte odmah. Možete takođe koristiti i neki drugi biter, ukoliko ste raspoloženi za eksperimentisanje. To može biti i Peychaud ili neki domaći pelinkovac. Na tržištu postoji veliki izbor bitera (gorkih pića sličnih pelinkovcu) pa možete kombinovati ono što najviše odgovara vašem ukusu i raspoloženju.

Šampanj koktel ( za dvoje)

2 kocke šećera, 6 kapljica bitera od pomorandže, ohlađeni Brut šampanjac ili suvo penušavo vino, parče pomorandže za garniranje

Dodajte šećer u čaše za šampanjac. Naspite biter sa ukusom pomorandže preko njih (po tri kapljice u svaku čašu) i ostavite da nekoliko minuta odstoji. Zatim, prelijte šampanjac do vrha čaše i ukrasite komadom pomorandže svaku čašu.

2.Lavanda koktel (za dvoje)

Možda zvuči neverovatno ili čak rizično, ali ovaj svojevrsni alhemičar za miksovanje pića, preporučuje grančice lavande u kombinaciji sa šampanjcem. Dakle, evo predloga:

Kockice leda, 4 grančice lavande, 90 ml džina, 30 ili 45 ml sirupa lavande, ohlađeni Proseco

Pomešajte džin i 2 grančice lavande sa sirupom od lavande u šejkeru. Sipajte kockice leda tako da ispune polovinu šejkera, zatvorite i promućkajte. Zatim, naspite jednaku količinu pića u dve čaše za šampanjac, dodajte ohlađeni Proseco i ukrasite preostalim grančicama lavande. Domaći sirup od lavande možete napraviti tako što ćete ¼ šolje iseckane lavande pomešati sa 2 šoljice šećera i jednom i po šoljicom vode. Sve zajedno stavite na vatru srednje temperature dok ne provri. Neophodno je stalno mešati. Kada provri, neohodno je smanjiti temperaturu i nastaviti sa mešanjem sirupa još 5 minuta. Skloniti sa vatre i ohladiti. Ako vas pravljenje ovog sirupa zamara, možete kao alternativu koristiti La Rosette ili 15 ml St. Germain likera.

3.Punč Kardinal (za 10-12 osoba)

Ovo je neka vrsta punča za znatiželjne. Sadrži u sebi dve vrste likera i dve vrste penušavca. Neobičan spoj slatkog vermuta, pomorandže, i ananasa daje ovom koktelu egzotičnost koja je svima potrebna u novogodišnjoj noći. Eksplozija boja ovo piće jednostavno čini magičnim. Sve u svemu, vaši prijatelji će biti oduševljeni. A evo šta je sve neophodno:

360 ml brendija, 360 ml tamnog ruma, 480 ml Merlot ili Cabernet crvenog vina, 360 ml Simply sirupa, 120 ml slatkog vermuta, mrvljeni led, 1 cela pomorandža isečena na komade, 5 kotura iseckanog ananasa, 1-2 litra sode, 750 ml penušavog brut vina

U jednu široku posudu za punč sipajte brendi, rum, crveno vino, Simply sirup i vermut. Sve polako izmešajte jednom dugačkom kašikom. Dodajte izlomljeni led tako da do pola napuni posudu u koju ste sipali sva gore navedena pića. Zatim dodajte komadiće pomorandže sa korom i iseckani ananas, i polako nalijte sodu. Promešajte još jednom, ali ne energično. Na kraju polako dodajte penušavo vino i opet polako promešajte. Možete servirati u čašama za vino ili posebnim čašama za punč.

Otpočnite sa odbrojavanjem. Slavlje može da počne. Živeli!

Luxury Experience