Zašto je superjahta Nirvana najbogatijeg ruskog oligarha bezbedna od zaplene

Mnogo se raspravljalo o svim ruskim oligarsima koje su sankcionisale SAD i njihovi saveznici kao odgovor na Putinovu invaziju na Ukrajinu.

Prema Forbsu, ukupno 25 milijardera iz Rusije pogođeno je teškim sankcijama. Međutim, jedno ime koje iznenađujuće nedostaje na listi sankcionisanih ruskih oligarha je Vladimir Potanjin. Sa ličnim bogatstvom većim od 30 milijardi dolara, Potanjin se smatra najbogatijim ruskim oligarhom i 58. najbogatijom osobom na svetu.

Uprkos činjenici da se njegovo ime pojavilo na „Putinovoj listi“ američkog trezora 2018. godine, na kojoj je bilo 210 osoba blisko povezanih sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Potanjina je sankcionisala samo Kanada. Veruje se da SAD i njeni saveznici nisu sankcionisali Potanjina, jer njegova kompanija čini oko 40% globalne proizvodnje paladijuma i 10% rafinisanog nikla – veoma ključnih metala koji se intenzivno koriste u svim vrstama proizvodnih i tehnoloških proizvoda. Sankcionisanje Potanjina može dovesti do velikih poremećaja u lancu snabdevanja. Iako je  do sada uspevao da se sačuva od sankcija, milijarder je brzo predvideo posledice rata i preduzeo korake da zaštiti svoje bogatstvo i imovinu, uključujući i svoje luksuzne superjahte.

Ubrzo nakon što je ruska vojska prešla na teritoriju Ukrajine, Potanjin je svoju superjahtu vrednu 300 miliona dolara po imenu Nirvana premestio na Maldive kako bi je zaštitio od zaplene. Međutim, prema najnovijim podacima o pomorskom saobraćaju, luksuzna jahta dužine 88,4 metara trenutno se nalazi u Dubaiju, koji je postao još jedno omiljeno sigurno utočište za Ruse od početka rata u februaru. Ujedinjeni Arapski Emirati nisu uveli sankcije Rusiji niti kritikovali invaziju na Ukrajinu, čineći je bezbednom lokacijom za superbogate Ruse da parkiraju svoje luksuzne igračke za uživanje.

Lepota superjahte Nirvana

Superjahta Nirvana je jedno od najlepših luksuznih plovila koje postoje i koje je isporučeno Vladimiru Potanjinu 2012. Zadivljujuću jahtu izgradio je Oceanco, poznata kompanija za izgradnju jahti po meri u Holandiji koja je u vlasništvu privatnog investitora iz Omana. Sa dužinom od 88,4 metara, Nirvana je bila najveća jahta za razonodu koju je stvorio Oceanco kada je isporučena pre deset godina, međutim, holandsko brodogradilište je preduzelo mnogo veće projekte u poslednjih deset godina.

Elegantan eksterijer i moderan enterijer plovila dizajnirao je Sam Sorgiovanni. Nirvanin prekrasan dizajn podržava aktivan životni stil njenog vlasnika na moru. Superjahta vredna 300 miliona dolara čak je osvojila prestižnu nagradu Boat International Media za najbolji dizajn i stil eksterijera.

Prekrasan eksterijer plovila karakterišu savremene linije, dok mu blago prošireni pramac daje poseban izgled, čemu dodatno pomažu elegantni tamnoplavi trup i bela nadgradnja. Nirvana ima ukupno šest raskošnih paluba, uključujući krmenu palubu koja ima velike jastuke za sunčanje i bazen. Pod bazena se može podići na nivo palube, stvarajući veliki prostor za zabave.

Glavni salon ima bar i egzotičnu kuću za reptile koji ga odvajaju od trpezarije. Svih šest paluba je povezano glavnim stepeništem koje prati skulpturalni stakleni lift za šest osoba.

Ono što je čini zaista izuzetnom je upečatljiv umetnički komad od nerđajućeg čelika koji obavija strukturu.

Superjahta može da primi do 12 gostiju i potrebna joj je posada od 27 članova da bi radila. Enterijer je ukrašen zemljanim tonovima i sadrži 10 različitih drvenih furnira, uključujući eukaliptus, tikovinu, hrast i palmino drvo u raznim završnim obradama. Sve kabine za goste nalaze se na glavnoj palubi koja ima prozore od poda do plafona, kao i VIP kabinu.

Jedan od vrhunaca ove jahte je masivni apartman koji se prostire na ogromnih 150 kvadratnih metara i dominira nad polovinom gornje palube. Ima privatni prostor za sunčanje zajedno sa đakuzijem. Pored toga, Nirvana takođe poseduje potpuno opremljenu fiskulturnu salu, spa centar, 3D bioskop i dve garaže od 11 metara. Nirvanu pokreću 2 MTU motora, što joj daje maksimalnu brzinu od 20 čvorova i brzinu krstarenja od 14 čvorova.

Ko je Vladimir Potanjin?

Smatra se da je Potanjin najbogatiji čovek u Rusiji sa ličnim bogatstvom od oko 30 milijardi dolara. Šezdesetjednogodišnji ruski oligarh rođen je u Moskvi u komunističkoj porodici i stekao je svoje bogatstvo kroz kontroverzni program zajmova za akcije u Rusiji početkom i sredinom 1990-ih. Kroz ovaj program Potanjin je stekao Norilsk Nickel. Milijarder je takođe imenovan za prvog potpredsednika Vlade Ruske Federacije 1996. Potanjin ima bliske veze sa Kremljom i veruje se da je dobar drug sa Vladimirom Putinom. U stvari, u intervjuu 2018. godine, on je tvrdio da mu se predsednik Putin često pridružuje da igra hokej na ledu.

Nirvana nije jedina superjahta u vlasništvu oligarha. Prema izveštajima, milijarder trenutno poseduje najmanje tri superjahte. Zanimljivo je da je Nirvana stavljena na prodaju ubrzo nakon što je isporučena 2012. sa traženom cenom od 304 miliona dolara.

Luxury Experience