Žair Bolsonaro u nevolji nakon što je njegov Rolex prodat u tržnom centru

 

Sada bivši predsednik Brazila je izgleda poželeo da se pridruži Donaldu Trampu i postane još jedan visoki zvaničnik koji će potencijalno imati problema sa zakonom…

Kako saznajemo, Rolex časovnik Žaira Bolsonara prodat je u tržnom centru u Pensilvaniji, a ukrašen je dijamantima i zapravo predstavlja poklon koji je bivši predsednik Brazila dobio od Saudijske Arabije. Nakon što je prodat i kada je otkriveno njegovo poreklo, ovaj časovnik je Bolsonara uvalilo u nevolju, jer je dovelo u pitanje njegovo ophođenje prema poklonu koji je dobio od vlade neke strane države.

Bolsonaro je meta još nekoliko krivičnih istraga u svojoj domovini, pri čemu je jedna od njih, prema pisanju New York Times, povezana sa Rolex časovnicima koje je jedan od njegovih saradnka prodao u tržnom centru u Filadelfiji. Brazilsko federalno policijsko telo istražuje da li su Bolsonaro i neki od njegovih saradnika pokušali da pronevere poklone koje je dobio od stranih vlada dok je bio na funkciji.

Istraga u vezi sa tretmanom poklona stranih vlada pokrenuta je nakon incidenta koji se odigrao 2021.godine, kada je brazilski zvaničnik uhvaćen sa nedeklarisanim draguljima vrednim 3 miliona dolara u svom rancu, nakon zvanične posete Saudijskoj Arabiji. On je tada tvrdio da su dragulji poklon za predsednika i njegovu suprugu Mišel od vlade Saudijske Arabije, a sam Bolsonaro je nekoliko puta pokušao da ih povrati, dok sa druge strane, federalna policija tvrdi da je njihova istraga pronašla dokaze o proneveri i pranju novca, takođe.

U jednom od incidenata, Bolsonarov lični asistent, potpukovnik Mauro Sid, pokušao je da proda nakit od 18-karatnog zlata brenda Chopard, čija je vrednost iznosila 140.000 dolara. U drugom incidentu, Sid je navodno prodao dijamantski Rolex časovnik, poklon od vlade Saudijske Arabije, i Patek Philippe sat koji je Bolsonaro dobio na poklon od vlade Bahreina, kompaniji Precision Watches & Jewelry u tržnom centru severno od Filadelfije. Bivši predsednik je navodno dobio 68.000 dolara u gotovini od ove prodaje.

Bolsonaro i njegovi advokati tvrde da su pokloni njegova imovina i da s njima može postupiti kako želi, ali nisu svi saglasni s tim. Brazilski zakon dozvoljava bivšim predsednicima da zadrže određene lične poklone, ali ne i vredne predmete kao što su dragulji. Komisija koju je imenovala vlada je izjavila da su većina predmeta koje su Bolsonarovi saradnici pokušali prodati lična imovina, ali sudija koji nadgleda slučaj tvrdi da postoje dokazi da je komisija bila pod pritiskom da tako odluči. Bez obzira na to, čak i da je nakit pripadao Bolsonaru, bio bi dužan da dobije dozvolu za prodaju tih predmeta, što nije učinio.

Bolsonaro nije jedini koji se suočava sa pažnjom zbog tretmana poklona od stranih vlada. Trumpa su optužili da nije dokumentovao više od stotinu stranih poklona čija je vrednost prelazila 250.000 dolara. Naravno, obojica imaju ozbiljnije pravne brige. Bivši predsednik SAD je četiri puta optužen od početka godine, poslednji put zbog pokušaja osporavanja rezultata izbora 2020. godine u Džordžiji. Njegov brazilski kolega, s druge strane, sprečen je da se kandiduje za funkciju do najmanje 2030. godine nakon što je širio lažne tvrdnje o izbornom sistemu zemlje nakon neuspelog reizbora prošle godine. Bolsonaro se takođe suočava sa suđenjem u nekoliko drugih slučajeva.

Luxury Experience