Ukoliko ste vlasnik nekoliko Bitcoina - imate mnogo sreće

Skepticizam nikada nije nedostajao kada su u pitanju kriptovalute...

Slobodno možemo reći da je situacija i dalje nepromenjena, ali prve nedelje Nove godine, najpopularnija svetska kriptovaluta dokazala je da se ponovo vraća na sam vrh i postaje sve jača. Prošlog utorka, cena jednog Bitcoin-a, najstarije virtualne valute, popela se na svoj lični maksimum od 40.000 dolara. Ovo je predstavljalo dvanaestoprocentno povećanje u jednom danu, što je povećalo ukupnu vrednost Bitcoin valute na preko sedamsto milijardi, ali i svih kriptovaluta na jedan trilion dolara po prvi put u njihovoj istoriji.

Ovaj porast nastavio se tokom nedelje, sa Bitcoin valutom koja je dostigla 41.000 dolara po jedinici. Ukratko, vrednost Bitcoin-a porasla je za preko 400 procenata tokom prošle godine. Interesovanje za kriptovalute bilo je posebno veliko tokom poslednjeg meseca prošle godine, kada se njihova vrednost naglo udvostručila.

Interesovanje je navodno nastalo zbog želje investitora za stvaranjem alternativnih pravaca finansiranja nevezanih za centralnu banku, kao što je to slučaj sa dolarom i evrom, na primer. Naravno, ovo interesovanje može, a i ne mora trajati predugo, ali ako ništa drugo, kriptovalute su se do sada pokazale kao prilično nestabilne. Vrednost Bitcoin-a, na primer, pala je drastično sa 19.000 na 3.200 dolara, između 2017. i 2018. godine.

Za sada, vesti su dobre, sa tržišnim maksimumom od preko jednog triliona, kriptovalute zajedno trenutno vrede gotovo polovinu kompanije Apple, najvrednijeg svetskog breda. Štaviše, kriptovalute su danas vrednije od celokupne švajcarske ekonomije.

Iako je nedavni rast Bitcoin valute odlična vest za sve investitore, ovakva klima posebno pogoduje Satoši Nakamotu. Kreator virtuelnih novčanica u svom vlasništvu poseduje oko milion Bitcoin-a. Ukoliko je to tačno, Ars Techica javlja da investicije mogu njegovo bogatstvo podići vrednosno na više od 40 milijardi dolara. Ovo će gospodina Satošija uvrstiti u 35 najbogatijih ljudi na svetu, sudeći prema Blumbergovoj Billionaire Index lestvici.

Bitcoin je definitivno valuta koja ima najviše prednosti od porasta interesovanja u kriptomajningu, ali ostale virtuelne valute takođe trpe porast svoje vrednosti. Do kraja trgovine prošlog utorka, Ether, valuta korišćena od strane Ethereum mreže, procenjena je na 140 milijardi dolara, u međuvremenu, ni ostale bitne valute nisu zaostale, tako da Tether sada vredi 22, Litecoin 11, a Bitcoin Cash 8 milijardi dolara.