Sud Fidžija odobrio Americi da zapleni jahtu ruskog oligarha

U značajnoj pobedi Sjedinjenih Država, vlasti sada mogu da zaplene megajahtu Amadea vrednu 300 miliona dolara koja pripada ruskom oligarhu Sulejmanu Kerimovu.  

Dok se spekulisalo o vlasništvu nad raskošnom megajahtom Amadea vrednom 325 miliona dolara, sud na Fidžiju je presudio u korist Sjedinjenih Država, u kojima se navodi da je Amadea u vlasništvu sankcionisanog tajkuna Sulejmana Kerimova. Ranije su advokati sankcionisanog oligarha tvrdili da vlasti SAD ili Fidžija ne mogu da zaplene jahtu pošto pripada drugom milijarderu.

Visoki sud Fidžija odlučio je da izda nalog za zaplenu luksuzne jahte koja je usidrena na pristaništu Lautoka na Fidžiju, a sud je presudio u korist oduzimanja od strane SAD. Ovo dokazuje da je Sulejman Kerimov ipak njen vlasnik, a ne Eduard Hudainatov, kako navodi registrovani vlasnik Millemarin Investments.

Saga o zapleni Amadea jahte traje već neko vreme. Prvo, luksuzna jahta je 18 dana plovila iz Meksika i prešla Pacifik samo da bi završila u krilu nevolje. Kada je stigla na Fidži, Amadea je bila u opasnosti jer je stigla u pacifičku ostrvsku državu bez carinjenja. Nakon toga usledila je zabrana napuštanja voda Fidžija zbog zabrane prilaska koju je izdao visoki sud zemlje. Konačno, vlasti Fidžija su tvrdile da sud nije morao da utvrđuje vlasništvo nad brodom, samo da je za njim raspisana poternica SAD u slučaju pranja novca, a ostalo je istorija. Da ne bi bio uhvaćen, sva ta gužva i jurnjava mamuta preko Tihog okeana tokom više od dve nedelje bila je uzaludna.

Amadea je jedna od retkih jahti koja se može pohvaliti sjajnim karakteristikama kao što su posebna paluba za zabavu sa 20.000 vati zvučnika i bioskop sa mašinom za kokice. Jahta ima atrijum dvostruke visine, Plejelov klavir, zidove obložene kožom i ručno oslikane Mikelanđelove oblake na plafonu.

Fokusirana na zabavu gostiju, jahta je opremljena kuhinjom na gornjoj palubi, koja blista od bakarnih lonaca i tiganja, kao i ogromnom površinom za roštilj, pa čak i živim rezervoarom za jastoge. Takođe uključuje zaseban salon, bar i trpezariju koji su kreirani koristeći najbolje materijale kao što su mermer, retko drvo, izuzetan kamen i intarzija od drveta. Jahta je toliko luksuzna da plafon vlasničke kabine rekonstruiše noćno nebo koristeći 2.000 optičkih kablova.

Ruski tajkun Sulejman Kerimov drži 76% udela u najvećem ruskom proizvođaču zlata, Polyus. Forbs je Kerimova opisao kao jednog od najprivatnijih ruskih milijardera koji za 20 godina poslovanja nije dao nijedan intervju. Čini se da će ga mediji uskoro proganjati.