Šta će biti sa modom?

Business of Fashion portal upravo je objavio svoj godišnji izveštaj o stanju u modnoj industriji, otkrivajući pritom oštri pad u profitu tokom čitave ove godine, uz predikcije budućnosti u ovom sektoru.

Kreiran u partnerstvu sa McKinsey & Company, ovaj izveštaj očekuje da će, usled pandemije koronavirusa, kompanije iskusiti i do 90 % pada u profitu do kraja ove godine, dok je protekle godine, ta cifra imala rast od četiri posto.

Zamišljajući dva scenarija, u kome je jedan Covid-19 pandemija stavljena pod kontrolu, dok u drugom i dalje divlja u čitavom svetu izazivajući neverovatne probleme u polju ekonomije, Business of Fashion predviđa da će iduća godina doneti globalno smanjenje profita u modnom sektoru od 0 do 15 % u poređenju sa 2019.godinom.

U svakom slučaju, industrija će i dalje biti svedok bankrotstava, zatvaranja butika i otpuštanja radnika. Trendovi koji su u porastu bili i pre pandemije, poput prebacivanja fokusa na digitalne kupovine i interesovanja kupaca za društvenu pravdu, i dalje će imati svojih pet minuta slave.

Da li ćemo se ikada vratiti u svet u kakvom smo nekada živeli, gde smo sa zadovoljstvom išli iz jednog butika u drugi, bezbrižno isprobavajući svoje nove omiljene komade, a potom posećivali restorane sa prijateljima ili pili kafu s nogu iz omiljene kafeterije, ostaje da vidimo. Ako pitamo stručnjake, najverovatniji odgovor je – ne.