SAD izdaju nalog za zaplenu aviona Romana Abramoviča

Prema sudskim dokumentima koji su nedavno objavljeni u javnosti, Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država namerava da zapleni dva privatna aviona ruskog oligarha Romana Abramoviča čija je ukupna vrednost procenjena na više od 400 miliona dolara.

SAD će zapleniti Gulfstream G650ER i Boeing 787 Dreamliner, za koji se veruje da su najskuplji privatni avioni na svetu. U ponedeljak je savezni sudija u Njujorku potpisao nalog kojim se dozvoljava zaplena aviona zbog kršenja zakona o sankcijama SAD, odnosno zbog leta u Rusiju bez dozovole, koja je neophodna posle sankcija koje je Vašington uveo Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Industrijski biro Ministarstva trgovine takođe je pokrenuo pravni postupak protiv Abramoviča. Ako se utvrdi da je odgovoran, ruski milijarder bi mogao biti podvrgnut kaznama do dvostruke vrednosti aviona.

Prema izjavama agenta FBI koji podržava nalog za zaplenu, letelice američke proizvodnje su letele u i iz Rusije bez dobijanja dozvole od američkog Ministarstva trgovine, što direktno krši američka ograničenja uvedena nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

U dokumentima podnetim američkom Okružnom sudu na Menhetnu se navodi da je Abramovič nastavio da koristi oba aviona nakon što su ograničenja objavljena. Prema dokumentaciji, Gulfstream je leteo više puta od marta i trenutno se nalazi u Rusiji. Dreamliner je takođe putovao u Rusiju pre nego što je stigao u Dubai, gde je i ostao.

Iako se nalozi za zaplenu retko objavljuju, CNN navodi citirajući zvaničnika Ministarstva pravde da je „podnošenje bilo javno kako bi se otkrila imena lažnih kompanija za koje SAD veruju da su korišćene da bi se zaštitilo stvarno vlasništvo“. Navodno, Abramovič je posedovao dva aviona preko niza fiktivnih kompanija na Kipru, u Džersiju i na Britanskim Devičanskim ostrvima. Gulfstream G650ER u vlasništvu ruskog milijardera mogao bi biti bezbedan uprkos izdatom nalogu za njegovu zaplenu pošto je u Rusiji. Međutim, Abramovičev Dreamliner bi mogao biti u nevolji, uprkos činjenici da se nalazi u UAE, koji su se pretvorili u jedno od omiljenih sigurnih utočišta za sankcionisane Ruse.

Čak i ako uskoro ne bude zaplenjen, Dreamliner je praktično prizemljen na neodređeno vreme na aerodromu u Dubaiju zahvaljujući akcijama koje su preduzele američke vlasti.

Biće zanimljivo videti šta će se dalje dešavati.