Ruski milijarder Oleg Deripaska preselio svoju jahtu Clio u turske vode

...prateći savete Romana Abramoviča!

Ako imate dve stvari – superjahtu i bliske veze sa Vladimirom Putinom, onda je jedno sigurno – vaše luksuzno plovilo koje luta morima biće zaplenjeno.

Od marta, EU i SAD s najvećim entuzijazmom otimaju imovinu od ruskih oligarha. Ruski tajkun Oleg Deripaska ispunjava gore navedene kriterijume i poseduje elegantnu jahtu Clio od 74 metara. Kako bi spasio svoju luksuznu Lurssen jahtu vrednu 65 miliona dolara od zaplene, sankcionisani tajkun je promenio njen kurs ka obali Turske. Prema podacima Marine Traffic, plovilo se sada nalazi u Egejskom moru i ide prema Grčkoj.

Prema tragačima, brod plovi prema Grčkoj nakon što se zaustavio u zalivu u blizini odmarališta na jugozapadu Turske. Od početka sukoba, turske vode su se pokazale kao sigurno utočište za većinu superjahti u ruskom vlasništvu. Superjahta Solaris Romana Abramoviča, vredna 600 miliona dolara, pronađena je kako besciljno krstari otvorenim morem kako bi izbegla zaplenu pre nego što je našla privremeno sklonište u lukama Turske. Čini se da je voljena megajahta Eclipse vredna 700 miliona dolara vlasnika Chelsea imuna na EU vlasti jer je već više od 24 dana udobno usidrena u Turskoj. Koliko će dugo jahta Deripaska ostati bezbedno usidrena u Turskoj, nije poznato, ali kao i sve ostale jahte oligarha, i ova je napravljena sa jednim motivom na umu, a to je luksuz.

Clio megajahta:

Clio jahta je isplovila 2004. godine i posebno je napravljena za duga putovanja. Espen Oino je dizajnirao njen eksterijer, dok ekstravagantne enterijere potpisuje Donald Starkij. Moderna jahta je izgrađena sa palubom od tikovine i čeličnim trupom smeštenim u aluminijumskoj nadgradnji. Jahta ima impozantnu širinu od 14 metara, čineći dovoljno prostora za devet kabina i nekoliko luksuznih sadržaja. Megajahta se može pohvaliti velikim dnevnim boravkom okruženim dobro opremljenim barom, velikim klavirom, formalnom trpezarijom i nekoliko prostorija za sedenje nalik hotelu sa 5 zvezdica.

Terasa za sunčanje izgleda kao najbolje mesto za opuštanje jer se ovde nalazi kružni bazen/đakuzi pored bara gde se spajaju sunčanje i ispijanje koktela. Kupatila su neverovatno raskošna sa mermernim zidovima i staklom. Vlasnički apartman ima veliku glavnu spavaću sobu, privatni balkon sa pogledom na plave vode i malu kancelariju.

Clio jahta raspolože sa maksimalnom brzinom od 18 čvorova i brzinom krstarenja od 16 čvorova, sa snagom koja dolazi iz dva MTU dizel motora. Posada od 21 člana upravlja brodom koji je ranije bio poznat kao Queen M i Queen K.

Ko je Oleg Deripaska?

Ovaj ruski industrijalac, vredan 3 milijarde dolara, osnivač je Basic Element, jedne od najvećih industrijskih grupa u Rusiji i Volnoe Delo, najveće ruske dobrotvorne fondacije. Prema Forbsu, bio je najbogatija osoba u Rusiji i 9. najbogatiji u svetu 2008. pre nego što je skoro sve izgubio zbog pada tržišta i velikih dugova.

Deripaska je započeo svoj poslovni put sa 25 godina, kada se udružio sa inženjerima i raketnim naučnicima i osnovao svoju prvu kompaniju za trgovinu metalom, VTK. Godine 1997. osnovao je Sibirsky Aluminium Group, koja se spojila sa Millhouse Capitalom Romana Abramoviča i stvorila RUSAL. Kompanija je tada postala najveći proizvođač aluminijuma na svetu.