Rekli, pa porekli: Adidas ipak prodaje robu nastalu u saradnji sa Kanje Vestom

Umesto uništavanja preostalih Kanye West Yeezy patika, Adidas je prodao prvi lot za 340 miliona funti (~435 miliona dolara), što čini 85% operativnog profita kompanije tokom poslednjeg kvartala.

Sportski brend je okončao partnerstvo sa Yeezy u oktobru prošle godine nakon niza izjava repera koje su ocenjene kao antisemitske. Prema rečima Adidas brenda, kompanija je razmatrala više opcija za otpis postojećih Yeezy zaliha, koje se procenjuju na 1,3 milijarde dolara. Umesto uništavanja zaliha i otpisivanja, Adidas je odlučio da prodaje Yeezy patike u serijama. "Ovo je mnogo bolje od uništavanja i otpisa zaliha i omogućava nam da napravimo značajne donacije", rekao je izvršni direktor Adidas brenda, Bjørn Gulden.

Adidas je objavio da će značajan deo prikupljenih sredstava od prodaje donirati odabranim organizacijama koje se bore protiv diskriminacije i mržnje, uključujući rasizam i antisemitizam. Među organizacijama koje će imati koristi od prodaje su Liga protiv kleveta i Institut Philonise & Keeta Floyd za društvene promene, osnovan od strane brata Džordža Flojda, Filonisa. Izvršni direktor kompanije je ranije priznao da je prekid dugogodišnjeg partnerstva sa Yeezy "naškodio" poslovanju sportskog brenda. Međutim, prodaja prvog lota je sama po sebi činila oko 85% operativnog profita kompanije od 194 miliona dolara tokom poslednjeg kvartala. Drugi lot Yeezy patika je krenuo u prodaju početkom ovog meseca, dostupan putem digitalnih platformi Adidas i odabranih partnerskih maloprodajnih objekata.

Luxury Experience